Eigenaar sloopbedrijf Son krijgt taakstraf voor illegale opslag asfalt
Bij de bedrijven van Jansen aan de Kanaaldijk-Zuid in Son is de afgelopen jaren een grote hoeveelheid teerhoudend asfalt gestort. Daardoor ontstond een berg van tientallen meters hoog. Jansen was van plan dat afval op een milieuvriendelijke manier te verwerken, maar het bedrijf kreeg geen toestemming voor een verwerkingsinstallatie.
LEES OOK: Asfaltberg van sloopbedrijf A. Jansen in Son mag niet nog hoger worden: twintig meter is de limiet
Foutieve inschattingIn plaats van de stoppen met het opslaan van het asfalt ging Jansen er gewoon mee door. Volgens de rechtbank speculeerde Jansen er op dat de installatie op korte termijn wel gebouwd zou worden. Een foutieve inschatting, aldus de rechtbank, die heeft geleid tot jarenlange overtreding van de vergunningsvoorschriften.
LEES OOK: Visvijver Ekkersweijer Son uit voorzorg tijdelijk gesloten: 'Ik vertrouw die grote berg asfalt niet'
De rechtbank hield bij de straf rekening met het feit dat tot nu toe niet is gebleken dat de opslag van het asfalt het milieu heeft geschaad. Directeur Jansen kreeg desondanks een taakstraf in plaats van een geldboete omdat de rechter vond dat hij lange tijd de regels ernstig heeft overtreden.
Fabriek jaren ongebruiktDirecteur Jansen laat via zijn advocaat Van den Biezenbos weten dat hij heeft geconstateerd dat hij is vrijgesproken van het medeplegen van strafbare feiten, maar dat hij als leidinggevende verantwoordelijk wordt gehouden voor het overtreden van de vergunningvoorschriften binnen zijn bedrijf.
Jansen heeft miljoenen heeft geïnvesteerd in een thermische reinigingsfabriek om asfalt op duurzame wijze te kunnen recyclen. "Deze fabriek staat al jaren ongebruikt op het terrein, in afwachting van de vergunning. Deze vergunning is onlangs afgegeven. Deze vergunning had al jaren geleden kunnen en moeten worden verleend. Het is onverteerbaar dat de ene overheid jarenlang treuzelt met het verlenen van de vergunning voor de milieuvriendelijke verwerking van asfalt, en de andere overheidsinstantie straffen eist omdat het asfalt te lang blijft liggen", aldus advocaat Van den Biezenbos. Jansen overweegt om die reden hoger beroep in te stellen tegen de uitspraak.