TU/e ontwikkelt DNA-computertje, slimme pil bepaalt zélf dosering

17 februari 2017 om 15:15
nl
Een medicijn dat zelf kan bepalen hoe hard én waar het moet werken in het lichaam van een zieke. Als het aan onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ligt, komt er zo'n slimme pil op de markt. Het team heeft hier een methode voor ontwikkeld.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

De onderzoekers, onder leiding van biomedisch ingenieur Maarten Merkx, willen een pil ontwikkelen die zelf kan afmeten hoeveel medicijn er afgegeven moet worden. De groep kiest voor een combinatie van DNA-moleculen in het medicijn. Hiermee wordt gemeten hoeveel medicatie er nodig is.
Minder bijwerkingen door slimme pilDe modeculen werken als een soort computertje dat kan opvangen hoeveel antistoffen er in het lichaam actief zijn. Daarmee wordt gemeten hoeveel medicijn en welke dosering er nodig is om een ziekte te bestrijden.
Volgens de universiteit zijn Merkx en zijn team erin geslaagd om de aanwezigheid van antistoffen te koppelen aan een DNA-computertje. Hiermee zouden bijwerkingen van medicijnen én de kosten flink kunnen minder kunnen worden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.