Politie moet stofzuigen in plaats van surveilleren, politiebond trekt aan de bel

21 februari 2017 om 01:30 • Aangepast 21 november 2020 om 03:24
nl
Agenten die eigenlijk op straat moeten lopen, worden tegenwoordig ingezet om dienstauto's schoon te maken of naar de garage te brengen. Dat is het gevolg van de centralisatie van huismeesters, die daarom sinds een paar maanden niet meer op de bureaus rondlopen. Politiebond ACP Zeeland West-Brabant heeft de leiding van de politie-eenheid gevraagd om de maatregel terug te draaien.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

"Dit werk hoort niet bij politiemensen die horen te surveilleren", zegt woordvoerder Maarten Brink van ACP Zeeland West-Brabant. "Je mist ze op straat."
Administratie en langer wachtenDe politie heeft huismeesters in dienst voor allerlei klussen, als het lappen van ramen op bureaus, het vervangen van lampen en het naar de garage brengen van dienstwagens. Zij liepen tot enkele maanden geleden gewoon rond op een politiebureau, maar werken tegenwoordig vanuit centrale punten.
Springt er bijvoorbeeld een lamp, dan moeten agenten dat nu zelf doorgeven via een intern systeem. Een dag later komt er een huismeester om de lamp te vervangen, legt Brink uit. "Dat zorgt voor een hoop extra administratie. Voorheen merkten huismeesters dit soort dingen zelf op en vervingen ze de lamp direct."

Wachten op privacy instellingen...

Zelf naar de garageSpoedklussen kunnen niet meer worden opgepakt, zegt de politievakbond. "Heeft een auto een defecte ruitenwisser, dan moeten agenten die zelf naar de garage brengen. Daar ben je dan één of twee politiemensen aan kwijt."
In Breda hebben teams ervoor gekozen om op zondag met z'n allen de onderhoudsklusjes op te pakken, weet Brink. "Daar is dan een man of zes voor anderhalf uur aan bezig. Elke zondag. En daar komen dan nog de spoedklussen van door de week bij."
Landelijk probleemDe ACP Zeeland West-Brabant is de eeste die bij de eigen eenheid aan de bel trekt. Dat gebeurde deze week, nadat er al maandenlang signalen van agenten op de werkvloer waren gegeven. Maar het is een landelijk probleem, verzekert Brink. Hij krijgt ook signalen van elders in het land.
"Het is een sprekend voorbeeld van waar uren aan verloren gaan", zegt de vakbondswoordvoerder. "Wij zijn van mening dat dit werk niet bij politiemensen hoort. Ik zou daarom zeggen: plaats die huismeesters weer terug bij de bureaus."
Bijval van agentenEen tweet van de ACP zorgde maandag voor bijval van andere agenten. "Slechte beslissing! Dit behoort eigenlijk niet onze taak te zijn", zegt de wijkagent van Oosterhout. Veel agenten en ook de landelijke afdeling van de ACP retweetten de noodkreet van de Brabantse ACP.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens de politie is er beduidend minder geld voor en minder mensen in de ondersteunende diensten. Daardoor is het aantal agenten zo groot mogelijk gebleven, betoogt een woordvoerder. "En ook voor de reorganisatie was het al gebruikelijk dat politiemensen hun auto's zelf door de wasstraat reden." Tenslotte: "Iedereen moet zich realiseren dat het aanstellen van huismeesters gaat ten koste van het aantal politiemensen op straat."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.