Video

Stoplichten voor Cuijkse kroegen moeten ervoor zorgen dat ze niet overvol raken

23 februari 2017 om 08:00
nl
Zowel jongeren als ouderen vinden dat kroegen veel te veel mensen binnenlaten tijdens carnaval. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau Tangram uitvoerde in opdracht van Omroep Brabant. Bij de Kuukse Elfkroegetocht in Cuijk hebben ze een goede oplossing gevonden voor die drukte: een stoplichtsysteem voor de deur van elke kroeg.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

De Kuukse Elfkroegetocht trekt jaarlijks ruim 20.000 mensen. Dan staan de kroegen al snel vol. "Vorig jaar werden we overvallen door het slechte weer", vertelt Wout Mulders van de organisatie. "Toen waren de kroegen nog voller dan dat ze anders zijn en dat is niet echt veilig."
LEES OOK: Carnaval wordt steeds meer een jongerenfeest, tradities verdwijnen
Daar moest dus een oplossing voor komen. Twee leden van de organisatie bedachten het stoplichtsysteem. Als de lichtbak boven de ingang van de kroeg groen is, mag je erin. Bij rood is het vol en bij oranje is het één erin, één eruit. De stoplichten werden opgenomen in het veiligheidsplan, ook wel bekend als een crowd managementplan.
Rampscenario'sEn dat is een goede ontwikkeling, vindt Syan Schaap, expert op het gebied van crowd management' en directeur van het Event Safety Institute. Zijn bedrijf zorgt voor de veiligheid rondom grote evenementen en maakt plannen waarin allerlei rampscenario's zijn voorbereid, zo ook tijdens carnaval.
Schaap noemt de stoplichten bij de Kuukse Elfkroegetocht een voorbeeld van hoe het moet. "Er zijn natuurlijk regels over hoeveel mensen een café in mogen maar tijdens carnaval worden die wel eens overtreden."
VeiligerSchaap vertelt dat vaak cafés worden vergeten bij het opstellen van een crowd managementplan. "Maar als er iets binnen in die cafés gebeurt, vluchten al die mensen naar buiten. Daar moet je wel op voorbereid zijn." Als cafés worden meegenomen in de plannen en de scenario's met café-eigenaren worden besproken, verhoogt dat de veiligheid. "Het zou beter zijn als dat vaker gebeurt", aldus Schaap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.