Fort Oranje baalt ook van situatie en doet aangifte: 'Burgemeester heeft de problemen verergerd'
Jan Engel spreekt van een 'uitzichtloze situatie' en een verloederde camping. Volgens Engel junior was burgemeester Poppe-de Looff er zo op uit zijn vader te pakken dat ze de problemen heeft verergerd.
'Gezellige familiecamping'"Fort Oranje was in 2007 nog een gezellige familiecamping", stelt Engel. Toen zijn vader de onderneming kocht, ontdekte die volgens de zoon dat zware criminelen de camping als uitvalsbasis gebruikten en er wiet kweekten. "Wij hebben dit in de periode 2007-2009 steeds aan politie en justitie gemeld."
Vice-premier Lodewijk Asscher bezocht de camping donderdag, nadat SBS6 in de nieuwe docusoap 'Fort Oranje: camping of krottenwijk' aandacht aan de problematiek besteedde. Dat tot onvrede van de familie, die nu aangifte heeft gedaan tegen zowel de politicus als de politie.
LEES OOK: 'Fort Oranje moet zo snel mogelijk dicht', Asscher spreekt van maffia-achtige toestanden
De campingbeheerder zegt dat burgemeester Leny Poppe-De Looff, die tien jaar geleden aantrad, politie en justitie de hoofdveroorzakers zijn van de ellende op het park aan de Bredaseweg. Toen de burgemeester een brief stuurde aan de campingbewoners dat het terrein vanwege de brandveiligheid dichtging, vertrokken de laatste 'fatsoenlijke' bewoners.
"De goedwillende recreanten zijn toen vertrokken. De achtergelaten inboedel en leegstaande woonwagens vormen de basis van een vergaande verpaupering die de actuele beeldvorming beheersen." Engels analyse: "Fort Oranje is verworden tot een laatste toevluchtsoord voor mensen die vaak met multidisciplinaire problemen en uitzichtloze schuldsituaties dakloos dreigen te worden".
'Kansloze gevallen naar Fort Oranje gestuurd'"Vanuit Den Haag, Rotterdam maar ook Breda en Zundert zijn kansloze gevallen op grote schaal naar Fort Oranje doorgestuurd. Er ontstaat daarmee op de camping een concentratie van mensen uit de onderkant van de samenleving met bijbehorende hulpbehoevendheid."
"Tegelijkertijd was Fort Oranje een uitkomst voor justitie die er vanuit Rotterdam en Den Haag veroordeelde criminelen huisvestte, waaronder de Haagse Dakmoordenaar. Een aanzienlijk deel van de criminaliteit op Fort Oranje, met inbegrip van een groot aantal brandstichtingen, is gerelateerd aan deze groep."
NoodopvangDe beste oplossing is volgens hem om er noodopvang van een aantal gemeenten te realiseren, met maatschappelijk werk en de GGD op het terrein.