Pleegmerrie Sanne voedt weesveulen op alsof het van haar is: 'Veel beter dan de fles'
In een stal in Duizel staat de merrie Sanne, zij is zo'n pleegmerrie. Binnen een week zal er weer een veulen komen en dan zal Sanne het behandelen alsof het van haar is. Daarom heeft pleegmerrie Sanne medicijnen gekregen. Ze denkt nu dat ze drachtig is, zwanger dus, en daardoor geeft ze al moedermelk.
"We moeten haar vijf keer per dag melken. Dan wordt de uier klaargemaakt voor het veulen", zegt dierenarts Merel Dierks van dierenkliniek Dennenoord in Duizel. "Als er nu ergens in Nederland een veulen de moeder verliest, kan het meteen hiernaartoe komen."
NepbevallingMerrie Sanne moet dan nog wel een nepbevalling meemaken. Ze krijgt een injectie om die op te wekken. "Dan krijgt ze weeën en gaat zweten. Ze denkt daarna echt dat ze een veulen op de wereld heeft gezet."
Duizel is de enige plek in Nederland waar ze meerdere pleegmerries op deze manier aanbieden. Dierenarts Dierks kwam erop nadat ze zelf een moederloos veulen in de stal had. "Het veulen was drie weken. Echt nog een baby. Staat daar dan alleen in een stal. Die was aan het rouwen en wilde niet eten."
35.000 euroNa een paar dagen gaan pleegmerrie Sanne en het veulentje een half jaar bij de eigenaar wonen. Daarna is het veulen oud genoeg om zich bij een kudde te voegen en gaat pleegmerrie Sanne weer terug naar Duizel. Ze is zo al de moeder van vier veulens geweest.
Het kost de eigenaren van de veulens 2500 euro. Ze hebben allemaal hun eigen redenen om hun veulen een moeder te gunnen. "Het veulen kan een emotionele waarde hebben. Want het breekt je hart als zo'n moederloos veulen alleen in de stal staat. Het kan ook zijn dat de veulens veel waarde hebben zodat het belangrijk is dat ze goed opgroeien. Dan kunnen ze later verkocht worden. Het duurste veulen dat hier is geweest, werd voor 35.000 euro verkocht."
GedragsproblemenJe zou er ook voor kunnen kiezen om het veulen de fles te geven. Maar daar kleven nadelen aan. "Het is schattig als zo'n klein veulentje op je af komt rennen als je met een fles komt aanzetten. Maar als ze eenmaal zevenhonderd kilo wegen, wordt dat erg gevaarlijk. Ze lopen zo over je heen want ze zien je dan als soortgenoot."
De paarden die de fles krijgen, hebben later ook gedragsproblemen. "De jonge paarden komen dan na een half jaar in een kudde terecht. Ze hebben nooit geleerd hoe ze paard moeten zijn. Ze weten bijvoorbeeld niet wanneer ze aan de kant moeten gaan . Dan worden ze agressief en timmeren erop los in de kudde. Of ze worden in elkaar getimmerd door de rest van de kudde."