Met een lift naar de beelden op de Sint-Jan... straks kan het!
Voor de lift wordt gedacht aan een zogenaamde schaarlift. Een constructie die bij schouwburgen vaak wordt gebruikt om de vrachtwagens met decorstukken op de hoogte van het toneel te brengen. De schouwburg in Tilburg bijvoorbeeld heeft er een aan de achterkant van de toneeltoren.
[youtube:https://youtu.be/HqL_XPNCHiY]
Verdwijnt in de grond
Voor het Sint-Jansmuseum heeft de schaarlift het voordeel dat de hele constructie in de grond verdwijnt op het moment dat-ie niet in gebruik is. In de monumentale omgeving van de Sint-Jan is dat erg belangrijk.
Middeleeuwse beeldhouwers maakten voor de luchtbogen van de Sint-Jan bijna honderd bijzondere beelden. De beeldhouwers trokken zich er blijkbaar weinig van aan dat de beelden voor het grootste deel van de Bosschenaren onzichtbaar zouden zijn. De vaak gedetailleerde kunstwerken die ze maakten zijn een bewijs van hun geloof en hun vrolijke verbeeldingskracht.
Honderdduizend kaartjes
Bezoekers van de kerk komen graag bij de beelden in de buurt. Dat bewees de Wonderlijke Klim nog maar eens, die vorig jaar (in het Jeroen Boschjaar) mensen de gelegenheid gaf de kerk aan de buitenkant te beklimmen. Meer dan honderdduizend mensen kochten er een kaartje voor.
De Bossche gemeenteraad besluit begin april of er 250.000 euro uitgetrokken gaat worden om de plannen voor een Sint-Jansmuseum verder uit te werken. Dat nieuwe museum zou in de plaats moeten komen van de bestaande Bouwloods, een klein museum bij de kerk uit 1989. De bedenkers van het nieuwe museum rekenen op ongeveer 70.000 bezoekers per jaar; de gemeente Den Bosch heeft al vier miljoen euro voor de nieuwbouw opzij gelegd.
[tweet:https://twitter.com/StephanLerou/status/793384756096409600]
Een glazen lift
In de plannen voor het museum is van het begin af aan gezocht naar een mogelijkheid om bezoekers ter hoogte van de dakgoot te brengen. In eerste instantie zou dat gebeuren met een glazen lift die deel uitmaakte van het nieuwe museumgebouw. Dat werd daardoor echter wel heel erg groot en opvallend, iets wat de bedenkers juist niet willen omdat het vooral de Sint-Jan moet zijn die de aandacht trekt.
Bij een presentatie maandagavond dook de schaarlift op. Een platform dat door een constructie die er onder zit naar boven wordt geduwd. Berry Bemelmans denkt dat zo'n lift een paar keer per dag kleine groepen mensen naar boven kan brengen. De bedoeling is dan wel dat de bezoekers óp de lift blijven staan.