De laatste route: as-staaf verstrooit een overleden dierbare tijdens een lievelingswandeling
Yvette Langbroek van het Bredase crematorium kwam de as-staaf een half jaar geleden tegen op een uitvaartbeurs. Ze was verbaasd, een beetje verbouwereerd, maar bovenal nieuwsgierig naar de functie en het gebruik van de paal. “Met de Tolad zoals de staaf officieel heet, kun je dus lopend over een langere afstand heel gedoseerd kleine hoopjes as achterlaten, iedere keer een klein rosetje.”
Rondlopen met de as-staaf
De staaf is rond de twee meter lang en iedere keer als je de staaf op de grond drukt hoor je een subtiel klikje en laat de paal een hoopje as achter.
“In totaal kan er rond de drie kilo as van een overledene in de staaf en kan je er een paar kilometer mee lopen”, vertelt Langbroek. Tot nu toe gebeurde het verstrooien van as vooral met een asemmer, die op een relatief klein oppervlakte nogal veel as verstrooide.
As gaat er met kleine hoopjes uit
De achterliggende gedachte van de bedenkers is dat de nieuwe manier van as verstrooien, past bij mensen die bij leven vaak wandelingen maakten. De nabestaanden kunnen dan de favoriete route ook lopen en over een aantal kilometers de as van de dierbare beetje bij beetje verspreiden.
As verstrooien op een favoriet, minder ver ommetje van iemand kan uiteraard ook. Gebruikers kunnen zelf bepalen wanneer ze de as loslaten. Dat kan om de paar stappen, maar bijvoorbeeld ook om de honderd of om de tweehonderd meter.
As-app
Het verstrooien van as via de staaf, tijdens een wandeling, is later ook terug te zien op de computer. Via een app, die wordt geïnstalleerd op een smartphone, kan in een afgeschermde omgeving een herinneringspagina worden aangemaakt. Mensen die niet bij het verstrooien van de as konden zijn, kunnen dan later de route opvragen op de computer.
Het is min of meer hetzelfde principe dat veel sporters gebruiken bij een wekelijkse hardlooprondje. De route en afstand is later eenvoudig op te vragen via de smartphone.