Invasie van groene baretten, Roosendaal verandert zaterdag in een vesting
"De wereld is aanmerkelijk turbulenter, gelet op de aanslagen van de laatste jaren", zei burgemeester Jacques Niederer van Roosendaal bij de presentatie woensdag. "We zien dat het heel dichtbij kan komen."
Dreiging?
Omdat het korps al jaren een rol speelt in de strijd tegen terrorisme in onder meer Afghanistan nemen ze in Roosendaal het zekere voor het onzekere. Er is geen concrete dreiging, zo benadrukken politie, justitie en gemeente.
[Tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/844543854867075072]
Opvallende maatregel is ook de plaatsing van militaire voertuigen bij wegafzettingen. Op een vijftiental plaatsen langs de marsroute, blokkeren militairen in en op het voertuig de kruisingen. 'In stijl', is de boodschap, zonder dat ze in Roosendaal verwijzen naar Nice waar vorig jaar zomer een truck inreed op feestvierende mensen.
Fouilleren
Agenten mogen zaterdag op en langs de route preventief fouilleren. De hele route van 3,5 kilometer tussen kazerne en centrum is afgegrendeld en aangewezen als 'veiligheidsrisicogebied'. Dat betekent dat agenten bijvoorbeeld rugzakken en tassen mogen bekijken en auto's doorzoeken. Niet lukraak, alleen als er aanleiding is en iemand zich verdacht gedraagt. "Werk er aan mee, dan houden we het in een feestelijke sfeer", zegt Niederer.
[Tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/844538927860068352]
Sommige wegen zijn vanaf woensdag al dicht. Dat geldt voor de Parabaan en de Commandobaan, bij de kazerne. Er komen ook extra bewakingscamera's op de route. Zelfs terrassen worden tijdelijk opgeruimd.
Mars, muziek en militair vertoon
Het korpsfeest wordt om de vijf jaar groots gevierd in Roosendaal. Er rijden pantserwagens mee in de tocht, er lopen fanfares mee en ook rijden er oude legerwagens van Keep them Rolling mee. Jarenlang was prins Bernhard er als eregast. Volgens burgemeester Niederer is er wel een uitnodiging naar het Koninklijk Huis gestuurd, maar komt er voor zover bekend niemand.
Er worden zaterdag bijna drieduizend (oud-)militairen verwacht en nog meer bezoekers. De oudste deelnemer en oud-commando is 94 jaar oud.
Korps opgericht in de tweede wereldoorlog
Woensdag was al een bijzondere dag voor de elite-eenheid van defensie. Precies 75 jaar geleden begon de eerste lichting mannen aan hun commandotraining in Schotland want ons land was bezet door Nazi-Duitsland. De eerste operationele inzet was in het Verre Oosten, tegen de Japanners. Daarna keerden de militairen terug naar Europa want ze waren hier nodig.
Op 17 september 1944 deden de commando's mee aan de grote geallieerde operatie Market Garden, met als doel snel door te stoten naar het industriele hart van Nazi-Duitsland. Commando's waren ingedeeld bij Britse en Amerikaanse eenheden en werden gedropt in Oost-Brabant en Gelderland.
Naar Roosendaal
Na de bevrijding zat de commando-opleiding een tijdje in Bloemendaal. In april 1949 verhuisden ze naar Roosendaal, naar de Engelbrecht van Nassaukazerne langs de A58, waar de mannen tot de dag van vandaag wonen en werken.
Het korps kende een heftige eerste tien jaar. Na Tweede Wereldoorlog gingen de commando's weer de strijd aan. Ze vochten in Nederlands-Indië eind jaren '40 en in Korea, van 1950 tot en met 1953. Daarna waren er lange tijd geen gewapende conflicten en maakte het KCT en de vele dienstplichtigen zich vooral op voor inzet tegen Sovjet-Unie en de andere Warschaupactlanden. Een strijd die er nooit kwam.
Zware gevechten
Na de val van de Muur in 1989 werd het korps uitgezonden naar brandhaarden zoals Bosnië, Afghanistan en Irak. Vooral in Afghanistan waren de Roosendaalse militairen betrokken bij ongewoon zware gevechten tegen de Taliban en Al-Qaida. Dieptepunt was in 2009 de dood van commando Kevin van de Rijdt uit Tilburg. Hij sneuvelde in de Afghaanse provincie Uruzgan.
Twee militairen van het KCT - Marco Kroon en Gijs Tuinman- kregen voor hun aandeel in de strijd tegen terreur de hoogste onderscheiding: de Militaire Willemsorde. Daarna kreeg het hele korps in 2016 die hoge onderscheiding. Tuinman is er waarschijnlijk zaterdag niet. Hij is druk bezig met zijn studie en zit in het buitenland. Bosschenaar Marco Kroon is er wel. Samen met duizenden anderen toont hij die dag vol trots zijn groene baret.