Moeder wilde baby op straat achterlaten, Beschermde Wieg voorkomt wanhoopsdaad

22 maart 2017 om 12:58 • Aangepast 21 november 2020 om 02:38
nl
Stichting Beschermde Wieg heeft onlangs kunnen voorkomen dat een moeder in Brabant haar baby te vondeling zou leggen. In samenwerking met een ziekenhuis in onze provincie is het kindje veilig op de wereld geholpen en ter adoptie afgestaan.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

"Ze wilde het kind eigenlijk op straat achterlaten", zegt woordvoerster Kitty Nusteling die meteen pleit voor een vondelingenkamer in een Brabants ziekenhuis.

"Gelukkig nam de wanhopige moeder al in een vroeg stadium contact met ons op via onze 24-uurs bereikbare telefoonlijn", vertelt Nusteling tegen Omroep Brabant. "De moeder was in verwachting en had al op internet gezocht hoe ze de bevalling in haar eentje moest gaan doen."

Geheim
Beschermde Wieg schakelde een verloskundige en een ziekenhuis in om de 'geheime' bevalling te begeleiden. Moeder en kind konden hierdoor ook de benodigde nazorg krijgen.

"Het gaat goed met de baby en de moeder. De vrouw heeft afstand gedaan van haar kind en haar gegevens achtergelaten, zodat het kindje later nog contact kan opnemen met zijn moeder", aldus de woordvoerster.

Vondelingenkamer
Stichting Beschermde Wieg opende twee jaar geleden in Oudenbosch haar eerste en tot nu toe enige vondelingenkamer van Brabant. In de vondelingenkamer kunnen moeders anoniem om hulp vragen of hun pasgeboren baby achterlaten, omdat ze er niet voor willen of kunnen zorgen.

ZIE OOK: Eerste vondelingenkamer van Brabant in Oudenbosch geopend

De afgelopen twee jaar heeft de stichting al zo'n tweehonderd moeders met vragen over hun ongewenste zwangerschap geholpen. Vanwege de anonimiteit waarin de vrouwen bevallen, kan de stichting niet vertellen hoe vaak ze moeders in Brabant te hulp schieten en waar dat gebeurt.

Vondelingenkamer is ziekenhuis
Nusteling: "Heel graag zouden we dit jaar in een ziekenhuis in Brabant een kamer openen waar moeder anoniem hun kind kunnen achterlaten. Die plek is erg belangrijk, omdat medische zorg dan snel gegeven kan worden."

Ze laat in het midden of hierover al gesprekken met ziekenhuizen lopen. Eerder werden al wel vondelingenkamers geopend in Den Haag en Rotterdam.

Dode vondelingen
In ons land worden jaarlijks gemiddeld een tot twee levende en vier dode vondelingen gevonden. Volgens deskundigen is dit het topje van de ijsberg en is het werkelijk aantal dode vondelingen hoger. Alleen al in Breda gebeurde dat twee jaar geleden twee keer.

ZIE OOK: Meisje dat als 14-jarige haar baby doodde, hoeft niet de cel in

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.