Duizenden oud-commando's onder luid applaus binnengehaald in Roosendaal
Vanuit de Engelbrecht van Nassaukazerne naar de binnenstad trok vanaf halftwaalf een lang lint van groene baretten. Ze liepen langs bijzondere wegafzettingen die zijn gevormd door militaire voertuigen van de commando's. De tocht is goed beveiligd, voor de zekerheid want er is geen concrete dreiging. Dat mag de pret niet drukken, ze worden door de duizenden toeschouwers langs de route met applaus onthaald. Sommigen hebben de vlag zelfs uitgehangen. De Roosendaalse band met korps is sterk.
Band voor het leven
De mannen tussen de pakweg twintig jaar en halverwege de negentig voelen dat ze deel uit maken van een grote familie. Velen hebben jaren na hun dienstplicht nog contact met elkaar in de diverse commandoverenigingen die ons land kent. Je verliest elkaar niet uit het oog, niet als dienstmakker en daarna ook niet, is de boodschap.
Commando's die ook echt vochten in Korea of Afghanistan, hebben vaak een nog hechtere band. Ze werkten onder hoogspanning. Het is nogal wat om 8 kilometer hoogte in de extreme kou, uit een vliegtuig te springen, naar je doel te zweven, dat uit te schakelen en ongemerkt weg te komen.
Gevechtservaring. Het schept een band. Mede daarom ontvingen twee leden van het korps en het korps zelf, de hoogste militaire onderscheiding: de Militaire Willemsorde.
Niet alleen vechten
Defensie besteedt zelf ook veel aandacht aan het jubileum van de elite-eenheid van de koninklijke landmacht, met overzichten, reportages en filmpjes. Daaruit komt ook duiudelijk naar voren dat de commando's niet alleen vechten maar ook ingezet worden voor hele andere acties. Zoals de evacuatie van ambassadepersoneel, over de hele wereld.