Taakstraffen voor agenten die ongevallen veroorzaakten

28 maart 2017 om 16:12
nl
Twee agenten zijn door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld voor het veroorzaken van verkeersongevallen. Eén van de politieagenten kreeg een taakstraf van 60 uur voor een ongeluk in Eindhoven. Zijn collega uit Beuningen veroorzaakte in Den Bosch een ongeluk en werd veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur.
Profielfoto van Mariëlle Wijffelaars
Geschreven door
Mariëlle Wijffelaars

In mei 2016 ging een 26-jarige agent in Den Bosch samen met een collega naar een incident. Bij een kruising reed hij door rood en ramde een personenauto. De bijrijder van dat voertuig raakte gewond. De politieauto sloeg over de kop.

Verdachte reed te hard
De agenten hadden geen toestemming voor het voeren van een sirene, maar deze werd wel gebruikt. In dat geval moet de politiewagen voorrang krijgen. Wel moet de politie er dan rekening mee houden dat mensen onvoorspelbaar reageren. Ook mag een rood verkeerslicht alleen worden genegeerd als de auto maar 20 kilometer per uur rijdt.

LEES OOK: Agenten slaan over de kop in Den Bosch, ravage is groot

Omdat de verdachte zich hier niet aan hield en duidelijk harder reed, vindt de rechtbank dat hij zichzelf en andere weggebruikers in gevaar heeft gebracht. Daarom kreeg de agent een voorwaardelijke rijontzegging van een half jaar én een taakstraf van 80 uur.

Ongeluk in uitgaansgebied
Drie maanden later veroorzaakte een andere agent een ongeval in het centrum van Eindhoven. Hij reed in een dienstauto in het voetgangersgebied Stratumseind in Eindhoven. Er waren problemen gemeld in het uitgaansgebied.

LEES OOK: Politie rijdt voetganger aan op Stratumseind Eindhoven

De man reed stapvoets tussen het uitgaanspubliek. Toen de weg werd belemmerd door een groepje feestvierders, stopte de agent en liet hen voorgaan. Hij zag echter een man over het hoofd en reed over zijn been bij het wegrijden.

Agent lette niet goed op
De officier van justitie stelde eerder dat de agent opzettelijk zwaar lichamelijk letsel toebracht. De rechtbank stelde dat er geen bewijs is voor opzet en sprak de agent vrij van zware mishandeling. Wel vindt de rechter dat de agent onoplettend handelde.

De verdachte kreeg al sancties van zijn werkgever en mocht zeven maanden niet werken. De rechtbank legde de agent een taakstraf van 60 uur op en een voorwaardelijk rijverbod van 4 maanden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.