Bram Thomassen (22), ooit ernstig ziek, zingt tegen schelden met kanker

31 maart 2017 om 22:28 • Aangepast 21 november 2020 om 02:25
nl
Kanker. Een rotziekte. Maar ook een rotwoord. En toch zijn er mensen die anderen dit toewensen of die het K-woord gebruiken om zich af te reageren. Bram Thomassen (22) uit Heesch wil dat daar een einde aan komt. Hij zong in de rust van de Jupiler League-wedstrijd FC Oss - Achilles '29 om die booschap uit te dragen.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Bram weet hoe het is om ernstig ziek te zijn. Op zijn achtste en veertiende jaar werd bij hem een hersentumor gevonden. Hij herstelde wonderwel, al kwam hij niet bepaald ongeschonden uit de strijd. Maar: “De kanker is weg en ik voel me helemaal goed.”

Wachten op privacy instellingen...

 
Het balletje voor de actie is gaan rollen nadat Marleen van den Berg bij een thuisduel van FC Oss verscheidene keren kanker had horen roepen. Ze is net als Bram lid van 'Koor Chaja Zingen voor Je Leven Oss'. Dit muziekgezelschap maakt met 32 koren deel uit van de landelijke Stichting Kanker in Beeld.
 
Veel verdriet
“Toen Marleen fans van FC Oss dat woord hoorde roepen, is ze met hen gaan praten. Samen met de supportersvereniging en het bestuur van FC Oss is het idee ontstaan om iets te doen aan het feit dat kanker zo vaak als scheldwoord wordt gebruikt. We gaan in de rust het publiek erop wijzen dat je hiermee veel mensen verdriet doet: de patiënten en hun naasten. Ik ga er vanuit dat de toeschouwers hiervoor open staan. Na mijn praatje willen we gezamenlijk een lied gaan zingen.”
 
'Verbindingsgevoel creëren'
Voor welk lied is gekozen, wil Bram nog niet verklappen. Het is wel een typisch voetballied. “Het voornaamste is dat we een verbindingsgevoel gaan creëren. Graag wil ik dit ook in andere stadions doen.”
 
Bram heeft er ervaring mee om een publiek toe te spreken. Hij kan hiervoor zelfs ingehuurd worden. Sinds de zomer van 2015 trekt hij het land in met ‘Draadje los’, een theatervoorstelling die Bram heeft gemaakt met P.A. Producties. Dit is het theaterproductiebedrijf van Peter van Aar in Den Bosch, dat overigens ook een rol speelt bij het anti-kankerstatement dat Bram vrijdagavond af wil geven.  
 
Muziek- en theaterliefhebber
In ‘Draadje los’ kan Bram toch zijn ei kwijt als muziek- en theaterliefhebber. Dit, ondanks zijn beperkingen die een gevolg zijn van de tumoren waardoor hij als jongen werd getroffen.

Bram hield er een eenzijdige verlamming, slecht gezichtsvermogen en epilepsie aan over. Ook zijn denk- en leervermogen gingen er op achteruit. Desondanks behaalde hij het mbo-diploma. Inmiddels probeert hij via een reïntegratiecoach aan een baan te komen.
 
'Weg naar andere voetbalvelden'
Maar deze week is alle energie gericht op de actie in het Frans Heesenstadion van FC Oss. De gemeente Oss ondersteunt ‘Geen kanker op het voetbalveld’ van harte.

Wethouder Frank den Brok: ”Ik speel zelf nog actief competitievoetbal op de zondagochtend. Helaas hoor ik ook daar geregeld het woord ‘kanker’ op de velden. Daarom hoop ik dat de oproep ook zijn weg vindt naar alle voetbalvelden in de regio.”
 
KNVB: initiatieven welkom
De KNVB laat weten dat alle initiatieven om schelden uit het voetbal te bannen welkom zijn. Spelers van het Nederlands elftal en van clubs in de eredivisie en eerste divisie hebben er al eens op gewezen en ook bij Vitesse in Arnhem is een vergelijkbare actie gehouden.

Uiteraard ligt er ook een rol voor de scheidsrechter, maar supporters en spelers zouden het niet zover moeten laten komen, zo zal Bram vrijdag duidelijk maken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.