Video

Ernstig ziek en toch naar school dankzij vrijwilligers

2 april 2017 om 12:00
nl
Tom is 9 jaar oud en ziek. Hij heeft een ernstige erfelijke aandoening en moet vaak naar het ziekenhuis. Dus kan hij niet alle lessen op zijn basisschool in Haren volgen. Ook is vijf dagen op school voor hem simpelweg te vermoeiend. Dat trekt hij niet. Met een speciale computerverbinding en lessen thuis van een vrijwilliger kan Tom, ondanks zijn ziekte, toch blijven leren.
Geschreven door

Jaarlijks krijgen tussen de 150 en 200 jongeren zoals Tom van de Camp tussen de 4 en 19 jaar van Onderwijs aan Zieke Leerlingen in Midden- en Oost-Brabant (OZL) een vrijwilliger over de vloer die een schoolvak geeft. Die aanpak met onbetaald onderwijs thuis of in het ziekenhuis is uniek. “Daar zijn we in West-Brabant best jaloers op”, vertelt onderwijsadviseur Janneke van Loon. Elders in het land proberen ze dit thuisonderwijs op te zetten.

De ‘docentenbank’ is in 1999 opgericht, onder anderen door Bertine de Groot. "We zijn begonnen met vijf vrijwilligers maar de belangstelling was groot."

Gepensioneerden
Inmiddels zijn er 45 vrijwilligers die één of twee ochtenden per week vakken als taal, rekenen, Engels en natuurkunde geven. "Vaak zijn het gepensioneerden die hun vak nog willen uitoefenen. Een groot deel zit er al vanaf het begin bij."

De constructie helpt drie partijen: het zieke kind dat bijblijft en de school van het kind. De eigen docent kan niet even een paar uur naar het ziekenhuis afreizen. Ook de vrijwilliger profiteert, omdat hij met zijn vak bezig blijft en veel waardering krijgt voor zijn werk.

Flexibel
De eigen docent instrueert de vrijwilligers welke lesstof ze moeten behandelen. Vaak wordt het lespakket uitgekleed of uitgesmeerd over een langere periode. Ook een scholier met bijvoorbeeld kanker of een chronische ziekte kan zo zijn eindexamen halen.

Essentieel is dat de thuisdocenten flexibel zijn. De Groot: "Soms belt een ouder af omdat het kind een ziekenhuisafspraak heeft of te moe is voor een les. Een docent moet kunnen meebewegen met het rooster van de leerling."

Toekomst
Je zou denken dat een ziek kind wel iets anders aan zijn hoofd heeft dan wiskunde maar het tegendeel is waar. Een jongere is namelijk liever niet de hele dag bezig met ziek zijn. En school is toekomstgericht.

Naast de docent aan huis is er ook KlasseContact: het kind heeft via een laptop thuis verbinding met een robot met camera in de klas: Klasgenootje. De jongere kan zo vanaf zijn bed de instructie over bijvoorbeeld spelling volgen. En chatten met zijn medeleerlingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.