'Den Bosch en Cuijk willen van homo-ontmoetingsplekken af'
De tien gemeenten willen seks in het openbaar groen tegengaan door hekken te plaatsen, bosjes te kappen, parkeerplaatsen te sluiten of naaktlopen te beboeten.
'Dossiers stapelen zich op'
In Den Bosch zou het gaan om het Engelermeer en in de gemeente Cuijk om de Kraaijenbergse Plassen.
Sinds 2015 stapelen de dossiers zich op van gemeenten die af willen van homo-ontmoetingsplaatsen, zegt Anthony Mathijsen van de stichting Platform Keelbos in de krant.
Platform Keelbos is een organisatie die sinds 2003 opkomt voor de bezoekers van de zogenoemde hop's. Volgens het Platform 'neemt de tolerantie af'.
't Vaerland
Platform Keelbos protesteerde onder meer tegen de sluiting van parkeerplaats 't Vaerland langs de A59 bij Waalwijk. Die werd gesloten na aanhoudende overlast van illegale prostitutie. Na 'fouten in de procedure' moest de parkeerplaats weer vrijgegeven worden.
Volgens de rechter had de wegenverkeerswet niet gebruikt mogen worden om problemen van openbare orde op te lossen.
Ook succes in Goirle
Platform Keelbos boekte ook succes in Goirle. De Raad van State keurde half februari de bezwaren van het Platform tegen het hek langs de homo-ontmoetingsplaats bij parkeerplaats Leijkant in Riel goed. Door dat hek was de ontmoetingsplaats van één kant niet meer toegankelijk.
In 2015 protesteerde Platform Keelbos ook al tegen de sluiting van de homo-ontmoetingsplaats Galgeveld langs de A27 bij Oosterhout.
In beraad
In het artikel in de Volkskrant laat de Bossche wethouder Paul Kagie weten dat hij het advies van Mathijsen om de 'hop' in Den Bosch beter in te passen in het gebied rond het Engelermeer in beraad neemt. Volgens Mathijsen is dit beter dan verbieden, want 'dan verplaats je de problemen naar elders'.
Kagie laat in het artikel weten dat hij het nu 'de verkeerde kant ziet opgaan bij het Engelermeer'. Hij concludeert hieruit dat de lijn van de gemeente trekt 'ondubbelzinnig moet zijn'.