Brainportregio wil 10,5 miljard euro om toppositie te behouden
Brainport Development is een samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijsinstellingen en gemeenten in Zuidoost-Brabant.
Mainport
Dit najaar kreeg de regio Eindhoven van het kabinet ook de status van Mainport, waarmee het naast de Rotterdamse haven en Schiphol het belangrijkste economische gebied van Nederland is. Brainport wil nu ook boter bij de vis, oftewel geld om die economische toppositie verder uit te bouwen.
In de actie-agenda staat dat het kabinet 8,3 miljard euro moet uittrekken voor de verdere ontwikkeling van Brainport. Het bedrijfsleven zal voor 2,2 miljard euro bijdragen.
Vestigingsklimaat
Het grootste bedrag is volgens Brainport Development nodig om de regio aantrekkelijker te maken voor bedrijven en hoogopgeleid personeel, namelijk 5,3 miljard euro. Zo loopt het voorzieningenniveau van cultuur en sport volgens het rapport ver achter, terwijl het een bepalende factor is voor het aantrekken van talent.
Ook zou het NS-station een internationaal vervoersknooppunt moeten worden, met verbindingen naar Düsseldorf, Schiphol en Brussel. Eindhoven Airport moet verder moeten kunnen groeien in geluidsruimte en bereikbaarheid. Hiervoor is volgens Brainport een nieuw luchhavenbesluit nodig en moet het vliegveld een eigen treinstation bij het Eindhovense stadsdeel Acht krijgen.
Snelwegen
De economische ontwikkeling van de regio zorgt ook voor problemen op snelwegen van en naar Eindhoven. Daarom pleit Brainport voor een verbreding van de A2 tussen Geldermalsen en Den Bosch, de A58 tussen Breda en Tilburg, de A50 bij Veghel en de wegen tussen knooppunt Leenderheide en Batadorp.
In totaal 1,6 miljard euro wil Brainport ophalen voor het stimuleren van zogeheten maatschappelijke innovaties. Dit zijn nieuwe uitvindingen die oplossingen bieden voor maatschappelijke problemen zoals milieuvervuiling of energieverbruik. Dit kan door verbetering van onderwijs, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten en technieken van de toekomst.
Fotonica
Een voorbeeld daarvan is fotonica: computerchips die op licht werken in plaats van elektriciteit en daarmee duizend keer zuiniger zijn én ook nog eens duizend keer sneller werken dan de huidige chips. Volgens de Wet van Moore verdubbelt de rekenkracht van computerchips iedere twee jaar. ASML in Veldhoven maakt de geavanceerde machines waarmee deze nieuwe chips geproduceerd kunnen worden, bijvoorbeeld door Intel of Samsung.
Bedrijven en onderzoeksinstellingen - verenigd in Solliance - hebben ook zonnecellen uitgevonden die op dunne folie worden geprint en kunnen worden verwerkt in daken, muren en voertuigen. Daarmee moet het volgens Brainport mogelijk worden om vervuiling door auto's, trucks, vliegtuigen en schepen te voorkomen.
Nieuw kabinet
De presentatie van de Brainport Nationale Actie-agenda richt zich duidelijk op de formatie van een nieuw kabinet. Het doel is om de wensen van Brainport op te laten opnemen het regeringsbeleid voor de komende vier jaar.