Drogisterij viert 105de verjaardag: 'Moeder mocht van meneer pastoor geen condooms verkopen'
Peter de Jongh heeft in zijn collectie verschillende foto's waarop te zien is hoe de winkel aan het Besterdplein veranderde in de afgelopen 105 jaar. Zo is daar een foto van de buitenkant van de drogisterij. Geen felroze letters zoals nu op de gevel, maar meer ingetogen wit. In de deuropening staan twee dames, beiden gekleed in een wit schort. "Zij werkten in de zaak. De dame links is mijn tante Zus, een zus van mijn vader."
Gaasverband als glasgordijn
Wanneer oma de Jongh precies de deuren van haar winkel opende, is niet bekend. Peter: "Het was in april. Maar op welke dag hebben we niet kunnen achterhalen bij de Kamer van koophandel." Wel is bekend dat er aanvankelijk ook verf en behang in de drogisterij verkocht werd. Want in die branche werkte opa als vertegenwoordiger.
In 1954 kwamen de vader en moeder van de huidige eigenaar in de zaak. Van hen hoorde Peter vele anekdotes over het familiebedrijf. "Mijn vader kocht na de oorlog een grote partij gaasverband. Dat werd in de winkel verkocht als glasgordijn."
Condooms niet te koop
En dan is er nog het verhaal over zijn moeder, een erg gelovige vrouw. Toen de pastoor langskwam om te zeggen dat er geen condooms verkocht mochten worden in de winkel, piekerde zij er niet over om dat toch te doen. In tegenstelling tot een concurrende drogisterij aan hetzelfde plein. "Daar lagen ze achter de toonbank en kwamen ze tevoorschijn als een klant erom vroeg." Lachend voegt Peter eraan toe dat ze later ook bij De Jongh te halen waren.
Peter de Jongh speelde als kind in de winkel en staat er inmiddels alweer een hele tijd aan het roer. De kans is groot dat hij de laatste in de familie is die de traditie voortzet, want zijn zoon en dochter hebben voor een andere toekomst gekozen.