Video

Zo moeten de bloemetjes de bijtjes van de ondergang redden

9 april 2017 om 12:00 • Aangepast 21 november 2020 om 02:16
nl
Brabant is koploper als het gaat om initiatieven om de bij te redden. Dat moet ook wel, want nergens is de bijensterfte zo hoog als in Brabant. Maar het werk is nog lang niet af. Waar het beter gaat met de honingbij, gaan de wilde bijen nog veel te vaak dood.
Profielfoto van Frances VermeerenProfielfoto van Saskia van Heijster
Geschreven door
Frances Vermeeren & Saskia van Heijster

Ooit waren er 280 soorten wilde bijen in Brabant. Inmiddels zijn 64 van die soorten uitgestorven. Dat bleek vorig jaar uit een rapport over de bijenfauna in Brabant. De provincie stelde daarom in 2015 een speciaal reddingsplan op. Uniek was het, zo’n provinciale aanpak. Inmiddels maken andere provincies ook reddingsplannen in navolging van Brabant.

Toch zijn ze er nog lang niet. “Het is een druppel op de gloeiende plaat. Er moet nog zo veel meer gebeuren”, stelt Robby van Ruremonde van de provincie. “In Brabant wordt nog 30 procent van de soorten bedreigd.”


Leefomgeving
De komende jaren moet vooral aandacht worden besteed aan de leefomgeving van de wilde bij. “In veel plannen is er te veel focus op de honingbij”, zegt ook Eric van Oijen van Food4Bees, een maatschappelijke organisatie die nauw betrokken is bij het reddingsplan van de provincie. “Maar die zit veilig bij de imker in de kast. Juist de wilde soorten zijn zo belangrijk voor het ecosysteem.”

Bloemrijke bermen
Wilde bijen zitten bijvoorbeeld onder meer in bermen. Maar de bermen van tegenwoordig zijn alles behalve bloemrijk. “Het is ondoenlijk om alle bermen in Brabant opnieuw aan te leggen”, legt Van Oijen uit. “Daarom moet er wat aan het onderhoud van de bermen worden gedaan.”


LEES OOK: Brabant steekt bijen de helpende hand toe, meer bloemen en meer bijenkasten

Het grootste gedeelte van de bermen is in beheer bij de gemeenten. Sommige gemeenten hebben onderhoudscontracten met aannemers die nog lange tijd lopen. Volgens Van Ruremonde kan het in een aantal gevallen dus nog jaren duren voordat een berm ecologisch kan worden beheerd.

Bijenhotelletje
De gemeenten en de provincie moeten dus aan de slag met de bermen. Maar volgens imker Wil Brans uit Eindhoven kunnen we zelf ook iets doen. "Zorg voor een bloemrijke tuin. Maar je kunt ook heel eenvoudig zelf een bijenhotel maken. Van een blok hout dat je hebt liggen. Gaten erin boren. Of zelfs met een colablikje: achterkant openmaken. Stop er een stel van die riet- of bamboestengels erin en je hebt al een hotelletje."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.