Drugsresten in het drinkwater? In Eindhoven hebben ze de oplossing
Die resten blijven met de huidige zuiveringstechnologie nog achter in het water. Terwijl er steeds meer chemicaliën uit pesticiden, medicijnen of drugs in het grondwater terecht komen. "Als we niets doen hopen die zich alsmaar verder op en dat brengt onze volksgezondheid in gevaar," zegt Kitty Nijmeijer, sinds vrijdag hoogleraar membraantechnologie aan de TU/e.
[youtube:https://youtu.be/7A-uq8AE3hQ]
"We werken hier aan nieuwe membranen met precies die eigenschappen om de nieuwe verontreinigingen tegen te houden." De Eindhovense universiteit zoekt daarvoor de samenwerking op met de industrie, maar ook met de waterschappen. "Die zijn zeer geinteresseerd, omdat ze ook beseffen dat als we niets doen de kwaliteit van het drinkwater in het geding komt."
Schoon water uit een rietje
Membranen zijn feitelijk filters en een van de vormen waarin ze in Eindhoven gemaakt worden hebben de vorm van een rietje.
"Daarbij bevat de wand van het rietje miniscuul kleine gaatjes die het schone water wel doorlaten, maar ze houden bacteriën en andere verontreinigingen tegen. En op die manier kun je dus met een rietje schoon water maken."