Hoe blus je een frituurpan? 'In ieder geval niet met water!'
Nu is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Daarom moet je het frituurvet volgens John goed in de gaten houden.
ZIE OOK: Getuige van brand bij Etenstijd in Tilburg: ‘De vlammen sloegen uit de frituurpan’
Borrelen en koken
Wanneer het aan het borrelen of aan het koken is, wordt het gevaarlijk. “Op het moment dat het frituurvet kookt, dan is het al levensgevaarlijk. Dan komen er ook dikkere, vettere dampen vanaf.”
Wat moet je doen als het frituurvet in brand vliegt? Dit zijn de tips van John:
1. Blijf rustig. Raak niet in paniek.
2. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk zuurstof in de pan kan komen. Dit doe je door het deksel op de pan te doen.
3. Laat het deksel voor minimaal een uur op de pan liggen. Verplaats de pan niet.
Dit stappenplan geldt niet alleen voor frituurvet, maar ook voor wokolie. "Dat is net zo riskant als een frituurpan."
Zo moet het niet: met water
Zo moet het wel: deksel erop
'Maken dat je weg bent'
En wat als het vuur zich al heeft verspreid? "Wat ik dan zou zeggen is: verlaat het gebouw. Sportschoenen aan en maak dat je weg bent. De brandweer bellen en zorg dat je alle mensen veilig buiten hebt op een goede afstand.”
Het doven van een frituurbrand is zelfs zo gevaarlijk dat alleen de brandweer op deze manier mag trainen. "Komt er water bij, dan worden de vlammen metershoog en komt er een bepaalde druk achter te zitten. Gebeurt dat in je woonkamer, dan is het levensgevaarlijk", aldus John.
ZIE OOK: Binnenkijken in afgebrand restaurant Etenstijd: 'Het is allemaal voorbij'