Kievitseidieven plunderen nesten in Oost-Brabant: 'Dit is echt een ramp'
Er worden vooral gemarkeerde nesten van weidevogelbeschermers geplunderd. Vorige week werden er in Wintelre twee mensen op heterdaad betrapt. Die zaak is nog in behandeling.
Paar tientjes
Jochem Sloothaak weet wel waarom de eieren worden gestolen: ''Er is een groep die ze zelf graag willen eten of juist verkopen aan restaurants. En een twee groep wil juist een kievit in de voliére.'' De kievitseieren kunnen in het buitenland voor een paar tientjes verkocht worden.
''Dit is echt een ramp'', vervolgt Sloothaak. ''Het gaat met de kievit al slecht, we doen er alles aan om die vogels en de nesten te beschermen.''
Diefstallen
Het rapen van kievitseieren is sinds 2015 verboden. In Someren werden onlangs twee Friezen gecontroleerd, die zoekend over de weilanden liepen. Zondag was het in Heeze raak. Daar ontdekte een weidevogelbeschermer dat de nesten leeg waren geplunderd.
''Ik merk dat het in de hele grensstreek gebeurt. Die paar plaatsen zijn maar het topje van de ijsberg'', weet Jochem Sloothaak. Een politieagent bij elk weiland is niet mogelijk maar de nesten worden voorzien van een gps-code in plaats van het markeren met een stok. Want juist dat markeren maakt de diefstallen nog makkelijker. ''We gaan de nesten nu registeren zodat ook de boeren weten waar de nesten liggen.''
'Kievit heeft het al erg zwaar
In Gilze wist Maaike Riemslag één nest te redden van de eierendieven. "Dat is puur toeval. Ik had het nest verplaatst omdat het toch al een tijdje op de akker lag. Daarom heb ik op het naastgelegen veld gelegd. " Maaike Riemslag coordineert al jaren de weidevogelgroep in Gilze-Chaam. "Het gaat heel slecht met de kievit, als we dit nog erbij krijgen dan wordt het steeds moeilijker."