Melkveehouders naar rechter om fosfaatquotum: 'Doorsnee bedrijf moet 50 koeien wegdoen'
Een Tilburgs advocatenbureau staat een aantal melkveehouders bij. “Een doorsnee bedrijf moet al snel tussen de vijftig en zeventig koeien wegdoen”, vertelt advocaat Joost de Rooij. Doet de melkveehouder dan niet, dan kan dat al snel 1,5 ton aan fosfaatrechten kosten. “Daar kun je niet tegenop melken”, zegt De Rooij.
LEES OOK: Melkveehouders willen massaal stoppen, regeling na één dag alweer beëindigd
Volgens de advocaat ligt de schuld bij staatssecretaris Martijn van Dam. “De wet is niet goed ingevoerd. Hij kon weten dat dit zou gebeuren.” De advocaat wil dat de boeren worden gecompenseerd als de regeling toch doorgaat.
Fosfaatrechten
Hoe zit het precies met die wet? Vanaf 2018 is het verboden voor boeren om met melkvee te veel mest, en dus fosfaat, te produceren als je daar niet voldoende fosfaatrechten voor hebt. Op 1 januari krijgen alle melkveebedrijven - als de wetgeving doorgaat - een hoeveelheid fosfaatrechten op basis van het aantal koeien dat ze hadden op 2 juli 2015.
LEES OOK: Op jacht naar fosfaatrechten of koeien wegdoen? Onzekerheid bij melkveehouders die doorgaan
Hebben de boeren in 2018 meer koeien dan ze hadden in 2015, dan moet de boer fosfaatrechten kopen van iemand die ze niet allemaal gebruikt. Een andere optie is om het overschot aan koeien van de hand te doen.