Lakenvelder Maartje moet naar de slacht vanwege de strenge fosfaatregels
Nel: "We zijn jaren geleden met haar begonnen en ze heeft ons zeven nakomelingen gebracht, maar het kan niet anders. We hebben twintig zwarte en rode Lakenvelders, waaronder tien dames. In theorie zijn dat tien kalfjes."
240 euro boete
Daarmee heeft de hoeve straks te veel dieren. Want de nieuwe fosfaatregels houden in dat veehouders op 1 januari 2018 niet meer dieren mogen houden dan ze al in juli 2015 hadden.
Als ze er meer willen, moeten ze per maand per dier 240 euro aftikken. De aankondiging van staatssecretaris Van Dam, dat vleesveehouders dit jaar onder een pardon vallen, biedt even lucht. Maar alleen dit jaar.
Wegwezen
Hoe beslist een boer welk dier het eerst weg moet? Als hij meer soorten houdt, kiest hij voor degene die het meest melk en vlees geeft om te behouden. Dat zijn in ieder geval niet de Lakenvelders. Een veehouder die wil fokken met Lakenvelders, en dat willen de meesten omdat er in Nederland nog meer 3000 koeien van dit ras zijn, doet afstand van de oudste dieren.
De Vermeers hebben jaren geleden bewust voor het houden van deze zeldzame koeien gekozen: "Het zijn authentieke dieren, de koeien kalven vanzelf, ze zijn sober qua voer en hebben geen dierenarts nodig."
Melk van pijpestro
Dierenarts Jan van Riel uit Kaatsheuvel komt op voor de bijzondere rassen. Hij heeft een speciale band met de brandrode runderen en heeft jarenlang de keuringen gedaan.
Er zijn in Nederland nog maar 1200 runderen van dit ras, waaronder veertig bij veehouder Johan Martens in Biezenmortel. Dit dier komt vooral voor op schrale Brabantse zandgrond. Deze koeien kunnen melk maken van pijpestro en gras.
Wandelende melkfabriek
"Ik ben heel bang dat boeren dit ras afstoten omdat de koeien relatief weinig melk geven. Het zijn geen wandelende melkfabrieken, zoals de standaardkoeien."
Als er te weinig brandrode runderen overblijven, is er geen fokprogramma meer mogelijk omdat dan sprake is van inteelt. Een aantal jaren geleden dreigde dat ook al. Toen zijn veel dieren van dit ras geruimd vanwege de mkz. "We hadden verdorie de boel net weer een beetje op peil."