Q-koortspatiënten gaan in beroep tegen uitspraak over aansprakelijkheid staat
De genomen maatregelen waren volgens de rechtbank ook voldoende. De driehonderd patiënten stellen de overheid aansprakelijk voor hun ziekte. Een van de advocaten van de patienten, Luc Rohof, zegt tegen het ANP dat het de patiënten steekt dat de rechtbank oordeelde dat zij hadden kunnen weten waar de besmette geitenbedrijven waren.
LEES OOK: 'Kans op vroegtijdig overlijden chronische Q-koortspatiënten'
“Op de site van de RIVM stond een kaartje. De RIVM gaf achteraf het aantal gemelde patiënten per gemeente aan, maar niet de bron van de besmetting”, zegt Rohof. “Drie van de besmette bedrijven lagen dicht bij elkaar in Hoogersmilde in Drenthe, maar op het kaartje staat dat gebied niet donker gekleurd omdat er maar weinig patienten wonen.”
LEES OOK: 'Onbestaanbaar dat Q-koortspatiënten niet zijn gecompenseerd', Henk van Gerven (SP) blijft strijden
“Je moest daar wel wegblijven, maar hoe had je dat als fietser kunnen weten? De rechter heeft er zich op dit punt wel makkelijk vanaf gemaakt”, vindt de advocaat.
De rechtbank in Den Haag oordeelde onlangs dat Q-koortspatiënten geen schadevergoeding van de Nederlandse staat krijgen, omdat de staat niet verantwoordelijk is voor de uitbraak van de ziekte.
De ziekte brak in 2007 in Herpen uit. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.