Basisschooldirecteur pikte tienduizenden euro's en ging ervan naar de seksbioscoop

19 april 2017 om 16:44 • Aangepast 21 november 2020 om 01:57
nl
Voor de rechtbank in Breda is een jaar gevangenisstraf geëist tegen de voormalige schooldirecteur René van den B. omdat hij anderhalve ton achterover heeft gedrukt van de Zundertse basisscholen. Hij gaf dat gestolen geld uit aan kleding, schoenen, boodschappen, hotels, tuincentra, benzinestations, bouwmarkten, een buurtbarbecue en een seksbioscoop.
Profielfoto van Jan Joachems Willem
Geschreven door
Jan Joachems Willem

Directeur René van den B. (52) heeft de verduistering bekend. Maar volgens hem heeft hij geen anderhalve ton verduisterd.

Schuldig
Van de B. kwam in maart 2009 in dienst bij de scholenorganisatie Stichting Primair Onderwijs Zundert, waar vijf bassischolen onder vallen. Vrijwel meteen begon het gesjoemel met geld.

Hij kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. "Het is zo gegaan. Ik handelde in mijn eentje alles af. Ik keurde mijn eigen vlees. Dat is achteraf niet goed te praten'', zei Van den B. tijdens de zitting. "Er is maar een schuldige en dat ben ik."

Vage bonnetjes
De politie heeft zijn hele uitgavenpatroon in kaart gebracht. Zo kreeg René van den B. een reiskostenvergoeding. Maar hij tankte voor meer dan 9400 euro, tegen de afspraken in. In meer dan de helft van de gevallen leverde hij geen bonnetje in. En als hij een bonnetje inleverde, was dat vaak ook nog afgeknipt zodat niemand kon zien wat er precies gekocht was. 

Van den B. vertelde op de zitting over afspraken die hij had. "Een mondelinge toezegging, maar dat kan ik niet bewijzen", zei hij. Van den B. noemde de reiskostenvergoeding ontoereikend. Volgens zijn advocaat is dit jarenlang stilzwijgend toegestaan. Hij bekritiseerde de gebrekkige controle. 

Wachten op privacy instellingen...


Boodschappen voor gezin
Van den B. vertelde ook veel te hebben gepind voor school, voor onvoorziene kosten. Bij de slager in Zundert kocht hij lunches voor op school. Hij beheerde een soort kas. "Contant geld is echt raar", zei de officier van justie. Ze wees erop dat er alleen al in het weekend vijftienduizend euro verdween in de portemonnee van de directeur. "Ik heb boodschappen gedaan voor het gezin. Ik kan niet aangeven welk deel wel en welk deel niet naar school ging."

Dubieuze afschrijvingen
In maart 2014 -vijf jaar na zijn aantreden- kwam er een nieuwe controller. Haar viel op dat er naar verhouding veel ongewone kosten waren, waaronder dubieuze afschrijvingen bij een tuincentrum. Er kwam een onderzoek en begin 2015 deed de school aangifte.

Ontslag volgde. Van den B. zat drie dagen in voorarrest. De politieverhoren noemde Van den B. 'confronterend'. Woensdag volgde de rechtszaak. De officier van justitie eiste twaalf maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ze noemde de kwestie schrijnend, omdat de man een voorbeeldfunctie had. Zijn advocaat vroeg om een taakstraf.

Terloops vertelde de officier nog dat de verdachte tot 2009 op een scholengemeenschap in Goes werkte en dat ze naar aanleiding van deze zaak de boekhouding nog eens hebben bekeken. Ook daar zijn 'rare facturen' opgedoken van bouwmarkten, elektrazaken en supermarkten. Voor ongeveer twintigduizend euro. Maar, die school laat de zaak rusten.  

Spijt
Aan het einde van de zitting volgde een spijtbetuiging. "Ik heb me de afgelopen tijd steeds afgevraagd: hoe heeft het zo ver kunnen komen?" aldus Van den B.

"Ik heb veel verdriet en leed aangericht. Bij mijn gezin en bij de school. Ik ben mijn baan kwijt en zit in de bijstand. Momenteel doe ik vrijwilligerswerk bij het Leger des Heils. Dat geeft mij het gevoel dat ik iets terug kan doen."

De rechtbank in Breda doet op 3 mei uitspraak in deze zaak. Later volgt nog een zaak waarin het OM het geld probeert terug te vorderen van de verdachte.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.