Klokkenluider Van Wulfen is er helemaal klaar mee: ‘Er worden rare spelletjes gespeeld’
Van Wulfen trok zes jaar geleden aan de bel over vliegveiligheidsincidenten op de vliegbasis Eindhoven waar hij toen werkte als piloot op een Hercules-vrachtvliegtuig. Hij kreeg gelijk en werd in 2015 gerehabiliteerd. “Maar ik heb nog altijd een vliegverbod”, vertelt Van Wulfen. “Mijn bevoegdheden zijn zelfs aan het verlopen.”
Berichten op social media
De klokkenluider vindt dat er op hoog niveau wordt samengespannen om hem eruit te werken. Van Wulfen: “De minister zegt in de Tweede Kamer dat ik geen vliegverbod heb maar wordt daarin verkeerd geïnformeerd. Ik word niet ingeroosterd en kan dus mijn bevoegdheden niet op peil houden.”
LEES OOK: Klokkenluider Vliegbasis Eindhoven verliest kortgeding: vliegverbod blijft
Ook blijkt volgens Van Wulfen uit diverse brieven en e-mails dat onder meer de basiscommandant stukken aanlevert voor het dossier om hem eruit te krijgen. “Het gaat bijvoorbeeld om berichten op social media”, licht hij toe. “Als er een interview met mij verschijnt, post ik dat op social media. Dat mag blijkbaar niet.”
Teveel in de media
Ook posts over nevenactiviteiten die niets met zijn werk bij defensie te maken hebben, worden opgenomen in zijn dossier. “Dan kan ik alleen maar concluderen dat er een dossier wordt aangelegd om mij eruit te krijgen.”
De luchtmachtmajoor krijgt onder meer het verwijt dat hij teveel in de media verschijnt en deze actief opzoekt. “Deze zaak speelt al negen jaar en ik heb heel lang mijn mond gehouden. Maar sinds een tijdje pas ik daarvoor. Er worden rare spelletjes gespeeld.”
Vertrouwelijke e-mail
De advocaat van Van Wulfen heeft een e-mail gestuurd naar de landsadvocaat met daarin een voorstel om ‘uit elkaar’ te gaan. “Want ik ben er helemaal klaar mee.” Deze mail kwam echter ook bij andere mensen terecht. Van Wulfen: “Een slechte zaak, want het was een vertrouwelijk schrijven.”
Een reactie op zijn brieven en e-mails krijgt de luchtmachtmajoor niet. En dat vindt hij misschien nog wel het ergste. “Ik word niet serieus genomen”, vindt hij. “Maar ik maak me niet meer druk. Ik ben het gewoon zat.”