De hulpgoederen zijn binnen, maar nu is er nog geld nodig voor diesel voor het transport
Het hulptransport is nog steeds hard nodig in de stad Hunedoara, in het westen van Roemenië. Dat vertelt bestuurslid Jan Dommisse.
Bittere armoede
“Het is bittere armoede." Jan vertrekt donderdagochtend in een van de vrachtwagens richting Roemenië. Hij staat elk jaar weer versteld van de ellende waarmee hij geconfronteerd wordt tijdens de reis. “Dat er op tweeduizend kilometer afstand mensen nog steeds onder een afdakje wonen..."
Hij vervolgt: "Er woont daar bijvoorbeeld een vrouw met haar kinderen in een hutje. Haar man is gestorven en door alle ellende is ze lijm gaan snuiven. Haar kinderen lopen rond met amper kleren aan.”
Dit is een van de trieste voorbeelden waarvoor de stichting goederen inzamelt. Een groot aantal gezinnen leeft in een- of tweekamerflats in sterk verouderde gebouwen waar regelmatig de energie uitvalt of geen water is.
Gezin adopteren
Het hulptransport neemt elk jaar een hele hoop kleding, voedsel en speelgoed mee. Gezinnen in Nederland hebben tevens de mogelijkheid om een Roemeens gezin te ‘adopteren’. “Op die manieren kunnen de families hier de families daar ondersteunen met hulppakketten.”
De stichting heeft dit jaar veel meer spullen ingezameld dan normaal. "Dat komt onder meer doordat we een ziekenhuis in Oss deels mochten leegruimen. Daarom kunnen we nu vrachtwagens vol ziekenhuisspullen mee die kant op nemen.” Daarnaast heeft ook een school uit Sliedrecht meegeholpen door een eigen inzamelingsproject te starten.
Brandstof gezocht
Het probleem is nu dus de diesel. “De goederen hebben we gratis opgehaald door het hele land en de vrachtwagens zijn gesponsord. Maar de brandstof staat nog open. We gaan hoe dan ook rijden, maar als er geen geld komt voor brandstof betekent dit dat we minder geld kunnen uitgeven aan projecten ter plaatse. Dit geld moeten we dan uit de stichting halen.”
Wie de stichting 'Breda helpt Hunedoara' wil steunen kan een bedrag overmaken aan de organisatie. “Al gaat het maar om een klein bedrag, alle beetjes helpen”, aldus Jan Dommisse. Het hulptransport vertrekt donderdagochtend rond zes uur vanuit Kaatsheuvel. De vrijwilligers hopen na een reis van ruim 1800 kilometer zaterdagavond in Roemenië aan te komen.