Eindelijk erkenning voor het verzetswerk van boeren uit de Biesbosch tijdens WOII

3 mei 2017 om 21:39
nl
Bij het Biesboschmuseum in Werkendam is woensdagmiddag een oorlogsmonument onthuld. Het is een eerbetoon aan de boeren uit de Biesbosch die in de oorlogsjaren veel verzetswerk hebben verricht, maar daar nooit erkenning voor hebben gekregen. Behalve bij het Biesboschmuseum in Werkendam is woensdagavond een vergelijkbaar monument onthuld in Drimmelen.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het monument bij het Biesboschmuseum en het monument in Drimmelen zijn geen monumenten om slachtoffers te herdenken, maar om vergeten helden te eren. De initiatiefnemer is filmmaker Rinus Rasenberg, die in 2015 het verhaal van de liniecrossers liet zien in de film 'Biesbosch onder Vuur'.

“De boeren hebben veel gevaarlijk werk gedaan. Met gevaar voor eigen leven hebben ze onderduikers opgevangen. Ze hebben gestrande Engelse piloten en Joden opgevanangen en gaven ook nog eens Duitse krijgsgevangenen te eten.”

De natuur omhulde helden
Het monument bij het Biesboschmuseum werd onthuld door burgemeester Yves de Boer. Op beide monumenten staat de tekst: 'Dappere stilte, verscholen in groen. Laat eerbetoon, de natuur omhulde de helden.'

Dat de boeren in tegenstelling tot de liniecrossers nauwelijks waardering hebben gekregen voor hun verzetswerk lag ook aan de boeren zelf. De boerenstand was zwijgzaam na de oorlog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.