Politiemol Mark M. zocht in politiesystemen 'als hobby'
Jan-Hein Kuijpers, advocaat van M., deed tijdens de zitting het verzoek om drie extra getuigen te mogen horen. Twee van hen, de ex-vrouw van M. en een zakenman, zijn nu in de Oekraïne, ze moeten voor het verhoor eerst naar Nederland komen. Ook een vrouw die tegen de politiemol getuigde, mag opnieuw verhoord worden. Zij trok een eerdere verklaring in.
De advocaat van M. deed het verzoek om de zaak uit te stellen tot alle getuigen verhoord zijn en het dossier compleet is. De raadsmannen van de andere verdachten, waren het hiermee eens. Het OM wilde juist doorgaan en zo snel mogelijk getuigen gaan horen. Uiteindelijk besloot de rechtbank de zaak voor onbepaalde tijd aan te houden. "Zeer tegen onze zin in."
De rechter waarschuwde het OM dat er nog niet genoeg bewijs in het dossier zit wat betreft het witwassen door Mark M.
Hoewel de inhoudelijke behandeling van de zaak is uitgesteld tot januari, besprak de rechter dinsdagmiddag wel een aantal feiten uit het dossier van M. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat M. 52 abonnementen in het politiesysteem had. Hiervan waren er 44 niet werk gerelateerd.
M. kreeg dankzij de abonnementen een seintje wanneer er in een bepaald politieonderzoek iets werd ingevoerd of veranderd. Op de vraag of M. zijn toegangscode tot het politiesysteem met anderen heeft gedeeld, wilde hij dinsdag geen antwoord geven.
M. kreeg ondanks twijfels over zijn integriteit eenvoudig toegang tot het politiesysteem. Naar eigen zeggen werd hem gevraagd of hij toegang wilde. En na een kort digitaal 'cursusje' kon hij eindeloos zoeken in gevoelige gegevens.
Dinsdag werd ook duidelijk dat M. uiteindelijk werd opgepakt na een undercoveractie in september 2015 op Curaçao.
Tientallen ordners
Mark M. werkte bij de recherche in Son en zou jarenlang enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem hebben verkocht aan criminelen. Voor de rechtszaak tegen hem waren vijf dagen gepland.
In totaal zijn er vijf verdachten in deze zaak: M., een handlanger en drie vermoedelijke klanten. Het voorbereiden van de zaak heeft lang geduurd. Het dossier bestaat uit tientallen ordners en honderden pagina’s.
800.000 euro
Mark M. zou 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd. Die informatie zou hij hebben doorverkocht aan criminelen. M. werkte van 2009 tot zijn arrestatie in oktober 2015 bij de politie. Hij is inmiddels ontslagen.
Volgens justitie heeft M. zich schuldig gemaakt aan witwassen, het aannemen van giften en het schenden van het beroepsgeheim. Hij zou met het lekken van de informatie volgens justitie mogelijk zo’n 800.000 euro hebben verdiend. Maar zijn advocaat zegt dat er geen bewijs is dat er is betaald voor de informatie waar M. naar heeft gezocht.
Geen eerlijk proces
Volgens advocaat Kuijpers zal zijn cliënt geen eerlijk proces krijgen. Volgens hem is M. al veroordeeld in de media en is er karaktermoord op hem gepleegd. Zo noemde oud-korpschef Gerard Bouman hem eerder ‘de rotste appel sinds tijden’ binnen de politie en minister Ard van der Steur zei volgens Kuijpers dat de politiemol ‘de zwaarste straf verdient’.
Vorige week werd bekend dat de politiemol eerder ontmaskerd had kunnen worden omdat er al informatie was binnengekomen bij een baliemedewerkster van de Eindhovense politie. Ook werd bekend dat er een paar maanden geleden opnieuw gelekte informatie was teruggevonden bij een verdachte, nu in Den Bosch.
Lek in 2015 ontdekt
Het lek bij de politie werd in 2015 ontdekt toen in de digitale administratie van de van fraude verdachte autohandelaar Jan L. uit Oirschot vertrouwelijke documenten werden gevonden.