Deze Brabanders geven alles op het Songfestival (achter de schermen)
In totaal zijn ze met zijn zessen. De een is betrokken bij het geluid, een ander bij de stroomvoorziening en Marco dus bij de bouw van het decor. Het grootste werk zat er voor hem voor het begin van het songfestival al op.
Het was wel een haastklus, vertelt Marco. "Pas half februari zijn de gesprekken op gang gekomen." En dat is laat. Normaal gesproken is alles in december al in kannen en kruiken. Begin maart begon zijn team bij het Hilversumse Unbranded met de bouw. "Eind maart waren we de eerste dingen hier al aan het plaatsen. We waren op tijd klaar met het grote werk. Daarna waren er nog wat kleine dingetjes."
Bitterballen
Tijdens de repetities bleken er wat probleempjes te zijn. Zo vond de zangeres van Zwitserland het eng om de ronde trap waar ze op stond, af te gaan. "Toen vroegen ze of we even een reling konden maken. We hebben er hier ter plekke een stukje buis in gemaakt en die op kleur gemaakt zodat ze veilig naar beneden kon." En dat soort kleine klusjes voerden ze de afgelopen twee weken regelmatig uit.
De mannen van Marco zijn niet alleen bezig om het via de techniek iedereen naar de zin te maken. Ze zorgen ook op andere manieren voor de artiesten, vertelt hij. "Donderdagavond hebben we gezorgd voor bitterballen in de ‘green room’ (wachtruimte in de zaal, red.) van Nederland. Daar waren ze erg enthousiast over. We hebben ze beloofd dat ze die zaterdagavond ook weer krijgen."
Brabants bloed
Het bedrijf Unbranded mocht vorig jaar ook het decor van het Eurovisiesongfestival maken, voor Marco is het de eerste keer dat hij dit meemaakt. Hij vindt vooral de sfeer van het songfestival bijzonder."In die zes weken dat we hier nu met zijn allen zitten, zijn we écht een familie geworden" De Brabanders die in Kiev aan het werk zijn, hebben echt een klik, vindt Marco. "Je merkt gelijk, we hebben eenzelfde bloedgroep. We staan een beetje hetzelfde in het leven."
Tijdens het gesprek kijkt Marco regelmatig op het scherm naast hem. Hij wil toch, nu hij niet op de vloer is, in de gaten houden of alles wel goed gaat. Hij is in ieder geval trots op wat hij met zijn team in Kiev heeft neergezet. "Er zijn altijd verbeterpunten. Maar het is natuurlijk wel een kick dat straks meer dan 200 miljoen mensen je werk zien."
Gemiste kans
Hij is Brabander én Nederlander en hoopt dan ook dat OG3NE het goed doet, zaterdagavond in de finale. Toch heeft hij ook een beetje kritiek op de Brabantse zussen. Volgens hem hadden ze zíjn podium nóg beter kunnen gebruiken. "Het is mooi maar er had meer ingezeten." Zijn favoriet is het Verenigd Koninkrijk: "Die maakt met haar grote tiara optimaal gebruik van dit podium. Die gaat, denk ik stiekem, hoge ogen gooien."
Beiaardier
Ondertussen in Breda gaat Stadsbeiaardier Paul Maassen ook los op zijn carillon. Hij speelt 'Lights and shadows' vol overgave: