Schrik slaat Harry (72) om het hart tijdens fietstocht: ‘Er zijn amper nog weidevogels'
Al ruim veertig jaar fietst en wandelt hij door het natuurgebied. Kuypers is een natuurliefhebber, een vogelaar, een natuurfotograaf. Aan grutto’s en kieviten vroeger geen gebrek in de Peelregio. “Maar ik denk dat ik een jaar of drie geleden voor het laatst een grutto heb gehoord. Niet eens gezien.”
Fietstocht
Een recente urenlange fietstocht door de Peelregio drukte Kuypers met de neus op de feiten. Hij spotte slechts een tiental koppeltjes kieviten. Grutto’s waren in geen velden of wegen te bekennen. “Daar maak ik me al jaren enorm veel zorgen over. Die fietstocht was voor mij reden om aan de bel te trekken”, vertelt Kuypers.
Agrarische industrialisering is volgens Kuypers de oorzaak van het verdwijnen van de weidevogels. “De akkerbouw, met name de maïs, heeft de overhand gekregen. Veel graslanden zijn verdwenen. De landerijen worden bovendien bewerkt met tractoren en zware machines. Dit is funest voor broedende weidevogels.”
Herverdeling
Kuypers is ervan overtuigd dat het probleem in Europees verband moet worden aangepakt. Herverdeling van deeleconomieën is de oplossing, denkt hij. “Er is in Nederland geen toekomst voor landbouw en veeteelt. Doe dat in andere landen waar meer ruimte is. Zeker in Brabant is voor die stuiptrekkende deeleconomieën geen plaats meer.”
De Helmonder beseft dat zijn oplossing niet makkelijk te realiseren is. Toch geeft hij de moed niet op. Met de brandbrief aan informateur Schippers hoopt hij dat het onderwerp aandacht krijgt in de kabinetsformatie. “Het roer moet op korte termijn al om.”