Ook al verdienen varkensboeren geen cent, ze gaan toch door met hun bedrijf
Omdat er volgens D66 veel onduidelijkheid was over de financiële positie van boeren in Noord-Brabant, gaf de politieke partij aan Wageningen Universiteit opdracht onderzoek te doen. Uit dit onderzoek blijkt dat twintig procent van de varkensboeren geen lening meer krijgt van de bank. Ook laat het onderzoek zien dat de helft van de varkensboeren in de periode 2010-2015 geen droog brood verdiende. 2016 was daarentegen weer wel een goed varkensjaar.
Stop dan
Dan ga je je toch afvragen waarom iemand doorgaat met zo'n verlieslijdend bedrijf. Dat blijkt uit het onderzoek toch een heel complexe beslissing te zijn. Tineke Klitsie, Statenlid van D66 zegt dat "boeren bang zijn om met een schuld te blijven zitten en weten niet hoe alles te regelen met de belastingdienst".
Ook hopen ze dat met een betere toekomst er meer geld binnenkomt. "Boeren schuiven het besluit telkens voor zich uit". D66 heeft uitvoerig gesproken met vertegenwoordigers uit de varkenssector en andere politieke partijen. De conclusie was dat boeren die die nieuwe wegen in slaan doorgaans beter uit de strijd komen dan boeren die dat niet doen. Volgens D66 zou de provincie die boeren moeten steunen, niet met geld maar met soepeler regels. De provincie denkt daar al langer over na.
Volgens een varkensboer, die liever anoniem blijft, was 2015 voor de meeste van zijn collega’s een heel slecht jaar, maar nu gaat het beter. Volgens hem is dat een patroon waarmee varkensboeren al decennia leven. Het ene jaar gaat het goed, het andere jaar gaat het slecht.