Verwaarloosde ezel Katrien uit Nispen bij Ezelopvang, ‘Ze heeft obesitas en veel pijn’
“Deze man had Katrien al 25 jaar niet goed gevoerd”, vertelt Jacqueline aangeslagen. “Ze is echt veel te dik. Ze zou niet meer dan 180 kilo mogen wegen, maar ik schat dat ze 250 kilo is.”
Omdat Katrien te zwaar is om te vervoeren komt een specialist naar de Ezelshoeve toe om röntgenfoto’s te maken van de hoeven van het dier. Als haar hoef te veel is gekanteld of het hoefbeen is weggevreten moet ze worden ingeslapen. Volgens de Stichting voelt het ‘alsof je blaren hebt onder al je teennagels en je daar dan dagelijks met je hele gewicht op staat’.
Pijnstillers
Katrien kreeg direct pijnstillers toen ze binnenkwam bij de Ezelopvang. Dat deed haar goed, ze heeft haar tanden al laten zien. Toch is dat volgens Jacqueline geen garantie dat Katrien het gaat overleven. “Als je al jaren gewend bent aan helse pijnen, dan voel je je al snel beter met iets minder pijn. Net als bij ons mensen.”
Te weinig kennis
Bij Stichting de Ezelshoeve komen gemiddeld vijftig ezels per jaar binnen. De dieren komen veelal van particulieren. “En ook kinderboerderijen zijn soms een ramp”, aldus Jacqueline. “De ezel staat daar alleen terwijl het een kuddedier is. Ook zijn de dieren daar veel te dik door bezoekers als oma’s met kinderen die zakken brood aan de ezel voeren.”
LEES OOK: Ezelopvang Baarle-Nassau puilt uit: 'Het gaat niet goed met de ezels in Nederland'
Volgens de Stichting is het pure onwetendheid. Ook bij de eigenaar van Katrien was dat volgens Jacqueline het geval. De opvang wil dan ook graag bijdragen aan een stukje kennisverspreiding. “Denk na voordat je een ezel neemt. Kom anders eerst even bij ons langs om informatie in te winnen”, aldus Van den Berg.