Geboortegolfje: vijf waterbuffeltjes deze lente geboren in de Biesbosch
Het is ook niet voor niets dat Roeland Vermeulen, ecoloog bij Free Nature, volmondig kan beamen dat het heel goed gaat met de waterbuffels in de Biesbosch.”En misschien nog wel belangrijker, we hebben heel veel geleerd van ze. Hoe ze eten, hoeveel en wat ze eten en ook hoe ze zich door het gebied heen verplaatsen. Zo zijn ze heel wat bewegelijker dan andere grazers in het gebied.”
Geboortegolfje
De kudde in de Biesbosch is een jaar na de introductie nog steeds de enige loslopende waterbuffelkudde in Nederland. De twee stieren in de kudde hebben het afgelopen jaar flink hun best gedaan, afgaand op het geboortecijfer. “Zeven kalfjes zijn er geboren”, zegt Roeland Vermeulen. “Twee het afgelopen najaar en maar liefst vijf in deze lente.”
Omdat de dieren los lopen, hoeven ze na de geboorte niet linea recta worden voorzien van gele oormerken. “We krijgen daar iets meer tijd voor, want je moet ze eerst ook nog vangen.”
Toekomst van de kudde
Als de kudde in de Biesbosch blijft uitbreiden en het teveel aan waterbuffels niet herplaatst kan worden, bestaat er een reële kans dat Free Nature het overschot aan dieren laat slachten en het vlees verkoopt. Via de website biedt Free Nature al langer zogeheten wildvlees aan van runderen uit andere gebieden.
Roeland Vermeulen weet dat het vlees van een waterbuffel wat zoeter smaakt dan het vlees van anderen runderen. De structuur van het vlees lijkt overigens wel op elkaar. Voorlopig lopen de dieren nog rustig rond in hun immens grote leefgebied. “Op z’n vroegst kan over twee à drie jaar vlees worden aangeboden van de Biesbossche waterbuffel.