Veel Brabantse bedrijven belemmerd door tekort aan geschikt personeel
Het UWV verwacht zelfs dat de krapte op de arbeidsmarkt de economische ontwikkeling in 2018 gaat remmen.
Gouden handjes
Zowel in het midden- en kleinbedrijf als bij grote multinationals bestaat een groeiend gebrek aan 'gouden handjes'. Zo heeft Reco Motorservice in Breda al een half jaar een vacature voor een motorfietsmonteur, maar er reageert niemand. Eigenaar René van Niel: "Dit is helaas een tendens die al jaren aan gang is, dat heel veel mensen helaas het vak verlaten. Door omscholing of pensioen. En op een gegeven moment ontstaan er zulke grote gaten, waar ook wij helaas de dupe van zijn."
VDL lost de krapte op een andere manier op: door een speciaal recruitement-team dat zelf actief op zoek gaat geschikt personeel, zo nodig bij andere bedrijven. Ook is het bedrijf begonnen met opleiden en omscholen van mensen die al in dienst zijn bij VDL.
Nieuwe banen
In Brabant is het aantal banen in een jaar tijd met ruim 33.000 gestegen. Eind april 2016 waren dit er nog 1.534.000; aan het einde van het eerste kwartaal van 2017 waren er 1.568.400 banen. Tot het einde van 2018 zal dit aantal nog eens met 34.000 toenemen, verwacht het UWV. De grootste groei vindt plaats in Zuidoost-Brabant en Helmond/De Peel. In West-Brabant is de groei wat lager.
Het aantal ww-uitkeringen in Brabant daalde in die periode met 14 procent, iets meer dan het landelijke percentage van 13 procent. Het merendeel van die mensen vond een baan. Slechts een klein deel stroomde door naar de bijstand.
WW-uitkeringen
Het aantal WW-uitkeringen in Brabant bedraagt nu ongeveer 61.500. Het UWV verwacht dat dit aantal eind 2018 met bijna 15.000 zal zijn gedaald naar 47.000 mensen.