Nabestaanden mogen toch beelden zien van MH17-slachtoffers voor vertrek vanaf Schiphol
De nabestaanden probeerden al bijna drie jaar inzage te krijgen in de laatste bewegende beelden van de slachtoffers. De beelden, die zijn gemaakt door 34 bewakingscameras in de vertrekhal en lounge van Schiphol, zijn in bezit van het Openbaar Ministerie (OM).
'Heel belangrijk voor nabestaanden'
In februari 2016 liet het OM nog weten de beelden niet beschikbaar te stellen. Volgens het OM was het 'onbegonnen werk' om de opnamen van 34 camera's te bekijken en van elke reiziger na te gaan of dit een slachtoffer was van de crash van het toestel van Malaysia Airlines. Ook was volgens het OM de kwaliteit van de beelden niet goed genoeg om individuele slachtoffers te herkennen.
De Stichting Vliegramp MH17 liet daarop weten de argumenten van het Openbaar Ministerie te begrijpen, maar benadrukte dat het voor de nabestaanden heel belangrijk is om de beelden toch te krijgen.
Inventarisatie
Het is nog niet duidelijk hoeveel nabestaanden de beelden willen zien. De Stichting gaat dat de komende tijd inventariseren. Het is volgens het ministerie de bedoeling dat er meer duidelijkheid komt voor de herdenking van de ramp op 17 juli. Het is dan drie jaar geleden dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne werd neergeschoten.
Het bekijken van de beelden is onderdeel van de rouwverwerking, laat voorzitter Evert van Zijtveld van de Stichting weten. "Het zijn de laatste beelden waarop de slachtoffers nog levend te zien zijn." In verband met de Wet bescherming persoonsgegevens was lang niet duidelijk of nabestaanden de beelden mochten zien. "We zullen vooraf een geheimhoudingsverklaring moeten tekenen", licht Van Zijtveld toe.
Vijftig Brabanders
Bij de ramp met vlucht MH17 kwamen 193 Nederlanders om het leven. Vijftig van hen kwamen uit Brabant.