'Bejaarden moeten te ver lopen', Heusdenaren balen van afvalinzameling

26 juni 2017 om 08:00
nl
Inwoners van Heusden zij helemaal klaar met de afvalinzameling in hun gemeente. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Brabant en de NOS. Ze zijn erg gefrustreerd.
Profielfoto van Ineke Inklaar
Geschreven door
Ineke Inklaar

Inwoners van Heusden klagen steen en been over de ‘alternatieve’ inzameling van afval. Hun gemeente doet aan ‘omgekeerd inzamelen’. Dat betekent dat de gemeente restafval (wat overblijft na scheiden) niet aan huis ophaalt.

Plastic en metalen verpakkingen en zuivel- en drankpakken haalt de gemeente gratis op. Net als groente-, fruit- en tuinafval en papier. Dat kan volgens de gemeente goed hergebruikt worden. Textiel en glas moeten inwoners uit Heusden gescheiden inleveren.

Ondergronds
De hoeveelheid restafval moet terug. Wat daarvan overblijft (bijvoorbeeld chipszakken, maandverband, pizzadozen, stofzuigerzakken), moeten de Heusdenaren zelf in een ondergrondse container gooien bij hen in de buurt.

Het commentaar op deze aanpak is niet mis. Met ouderen en gehandicapten wordt geen rekening gehouden, is de algemene klacht. “Bejaarden moeten te ver lopen naar de containers.”

Gemeentewerf
Andere reacties: “Ondergrondse bakken zijn helemaal kut.” ”Wij hebben twee poezen die binnen blijven, dus een flinke hoeveelheid kattengrind. Daar betalen we ons nu scheel voor.” “Er moet te veel gescheiden worden; mijn garage is net een gemeentewerf. Bakken papier, zakken plastic en tassen met glas.”

Maar liefst vijftien inwoners van Heusden geven in de enquête het cijfer 1 voor de afvalinzameling. Ze vinden met name dat ze te veel moeten betalen. Dat geldt voor 80 procent van de 90 mensen die reageerden. Het gemiddelde cijfer dat deze gemeentedienst krijgt is een 4,8.

Per woning moet 87 euro afvalstoffenheffing per jaar worden betaald. Daarnaast moeten de Heusdenaren die een afvalcontainer met restafval willen laten legen per keer tot ruim 8 euro betalen. Eén keer iets in ondergrondse container gooien kost 1,60 euro. 
 
Ook in Tilburg
De afvalinzameling zit ook de Tilburgers hoog, dat is duidelijk. Van de bijna 3500 Brabanders die antwoord gaven, kwam een vijfde deel uit deze stad (765 mensen). Dat is beduidend meer dan in de andere grote steden: Eindhoven zat tegen de 200 respondenten, Den Bosch en Breda elk tegen de 150.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.