Worstenfabriek Unox verkocht aan concurrent, meer werk naar Oss
Unilever schrapte de afgelopen jaren veel banen in Oss. Daar hoeven medewerkers nu volgens het bedrijf niet voor te vrezen. Door de overname zal de werkgelegenheid in Oss groeien.
Zwanenberg wil in 2019 namelijk de productie van een fabriek in Raalte in Overijssel overhevelen naar Oss. Dit betekent een groei van de werkgelegenheid met twintig procent. De huidige 325 medewerkers van Unilever gaan onder dezelfde arbeidsvoorwaarden over naar Zwanenberg.
'Belangrijk en lokaal ijzersterk merk'
“Unox is en blijft een heel belangrijk en lokaal ijzersterk merk voor Unilever in Nederland", zegt Conny Braams, General Manager Unilever Benelux.
Unilever denkt met de samenwerking gebruik te kunnen maken van de ‘sterke innovatiekracht’ van Zwanenberg op het gebied van vlees-, vegetarische- en snackproducten. Dat zal volgens het bedrijf leiden tot groei in deze activiteiten.
Geen bedrag genoemd
In de fabriek in Oss worden naast de producten van Unox, ook producten van de merken Bertolli en Knorr gemaakt. Alle merken en recepten blijven eigendom van Unilever en het bedrijf blijft ook verantwoordelijk voor de marketing en verkoop van de merken.
Wat Zwanenberg betaalt voor Unox is niet bekendgemaakt.
Vakbonden
De verkoop van de Unox-fabriek in Oss valt slecht bij de vakbonden. Niels Suijker, bestuurder FNV Voedingsindustrie: "Dit nieuws komt hard aan bij de medewerkers. Ik kan me voorstellen dat zij zich aan de kant gezet voelen door Unilever. De FNV wil snel in overleg met de directie om de gevolgen te bespreken voor de werkgelegenheid, de arbeidsvoorwaarden en het pensioen."
De arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Unilever bij een overname zijn volgens vakbond CNV Vakmensen redelijk beschermd door de wet. "Maar voor de pensioenrechten kan de overname wel negatieve gevolgen hebben", aldus CNV-bestuurder Piet Fortuin. "De financiële details van de overeenkomst zijn nog niet bekend, we zullen die daarom komende tijd de overeenkomst goed tegen het licht houden. Zowel voor de huidige medewerkers van Unilever als die van de Zwanenberg Food Group, moeten de gevolgen helder in beeld komen."
Draait alleen om geld
"Unilever vernietigt haar vertrouwde recept door de verkoop van productie" aldus Erwin Rog, coördinator arbeidsvoorwaarden van De Unie. "Door de verkoop van de fabriek in Oss zijn 325 werknemers het eerste slachtoffer van de overnamestrijd die Kraft-Heinz is gestart. Door de productie volledig over te dragen, zal er op loonkosten worden bespaard."
"Ook is het nog maar de vraag wat het op termijn voor de werkgelegenheid bij Zwanenberg gaat betekenen. Deze transactie gaat niet over mensen maar over geld. Shareholders value is op het moment voor Unilever belangrijker dan duurzame arbeidsrelaties", aldus vakbond De Unie.