Groen licht voor 18.000 varkens Nijnsel, tegenstanders blijven strijden voor 'recht op gezondheid'
Het CDA, VVD, Gemeentebelang Meierijstad en Team Meierijstad stemden donderdagavond voor. Binnen Team Meierijstad was wel verdeeldheid, maar een meerderheid van de partij was voor. Van de 34 raadsleden stemden uiteindelijk 22 leden voor de komst van de megastal.
Het plan voor de komst van de megastal zorgde in het voortraject voor verdeeldheid. Het college van burgemeester en wethouders ging in juni akkoord met plannen voor de bouw van de megastal. Andere boeren uit het dorp en omwonenden zijn tegen de komst van de stal. Ze zijn bang voor hun gezondheid en stankoverlast. De boeren en omwonenden hebben zich verenigd als 'Re-Actiegroep De Bleieven'.
Politiek gedraai
“Ik ben niet blij, de Re-Actiegroep is niet blij. De hele gemeenschap is niet blij”, aldus een teleurgestelde Ivo van Wijk. “Vanuit het vertrouwen in de mensheid en uitspraken in het verleden had ik nog hoop dat het goed zou komen. Maar tegelijkertijd vreesde ik ook voor politiek gedraai. Die vrees is werkelijkheid geworden.”
De tegenstanders leggen zich niet neer bij het besluit van de gemeenteraad, laat Van Wijk weten. “Het wordt nu een juridisch gevecht. Wat er ook gebeurt, we stoppen pas als we bij de Hoge Raad eindigen. Er gaat nu een schep bovenop. We blijven strijden voor het recht op gezondheid.”
ZIE OOK: Protest in Nijnsel tegen megastal met 18.000 varkens: 'Ik doe dit voor mijn kinderen'
Dierenrechtenorganisatie Compassion in World Farming voerde ook actie tegen de komst van de megastal. De gemeente werd vorig jaar overspoeld met meer dan 10.000 protestmailtjes. Vorige week kreeg de gemeente nog 18.000 bloemenzaden en 15.000 handtekeningen aangeboden.
Eisen
De familie Verhagen uit Veghel wil een megastal met bijna 18.000 varkens bouwen aan de Lieshoutseweg in Nijnsel. Het bedrijf voldoet aan de laatste eisen op het gebied van duurzaamheid. De aangevraagde vergunning past binnen de geldende wet- en regelgeving, liet wethouder Eric van den Bogaard eerder weten.
Nu volgt volgens hem een procedure waarin voor- en tegenstanders nogmaals hun zegje kunnen doen. Vervolgens valt eind van het jaar het definitieve besluit.