Den Haag komt toch over de brug: 10 miljoen euro voor Q-koortspatiënten
Minister van Volksgezondheid Edith Schippers en staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam informeerden de Tweede Kamer vrijdag over het besluit.
"Het kabinet is zich er zeer van bewust dat Q-koorts grote gevolgen heeft gehad: mensen zijn ernstig ziek geworden, zelfs overleden. Het kabinet wil komen tot een vorm van tegemoetkoming als gebaar ter erkenning van de grote gevolgen die Q-koortspatiënten hebben ondervonden", lieten ze weten.
ZIE OOK: Geen excuses en geen schadevergoeding van staat voor Q-koortspatiënten
Uitspraak rechter
De rechtbank in Den Haag oordeelde in januari dat de staat niet verantwoordelijk is voor de uitbraak van Q-koorts. Driehonderd Q-koortspatiënten hadden een rechtszaak aangespannen tegen de overheid, omdat ze een schadevergoeding wilden. Die kregen ze toen dus niet.
De patiënten vinden dat de overheid tekortschoot. Er zou te weinig zijn gedaan om verspreiding tegen te gaan. Ook vinden ze dat er veel mis is gegaan op het gebied van voorlichting. De rechtbank was het dus niet met ze eens.
Politiek wilde ook schadevergoeding
De Tweede Kamer gaf in maart aan dat zij ook een schadevergoeding voor de Q-koortspatiënten wilde. De Nationale Ombudsman, Reinier van Zutphen, schreef het rapport: ‘Q-koorts, een kwestie van erkenning’. Hij stelde onder meer dat patiënten zich nog steeds niet erkend voelen en dat dit hun herstel in de weg staat.
ZIE OOK: Politieke partijen steunen ombudsman voor erkenning Q-koortspatiënten
Los van de compensatie maakt het kabinet geld vrij om de ondersteuning voor patiënten en speciale databases over Q-koorts in stand te houden. Ook dat was een wens van de Kamer. Eerder werd al bekend dat Q-support, de stichting die patiënten begeleidt en adviseert, voorlopig toch niet stopt. Het extra geld wordt gebruikt om de overgang van patiënten van Q-support naar de reguliere zorg goed te laten verlopen. Daarom wordt het Steun- en adviespunt Q-koorts (STAP) voor de komende twee jaar gefinancierd.
De provincie is tevreden met deze beslissing. "We zij natuurlijk blij dat het kabinet het initiatief STAP, dat de provincie Noord-Brabant dit voorjaar met Q-support, de patiëntenvereniging Q-uestion, GGD en gemeenten heeft ontwikkeld, wil financieren”, aldus gedeputeerde Henri Swinkels."We werken graag mee aan de verdere ontwikkeling van dit initiatief met het oog op een landelijke werking."
'Van grote betekenis'
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken uit Breda is blij met de tegemoetkoming voor de patiënten. “Hun leed kan niet meer ongedaan worden gemaakt, maar het is van grote betekenis dat het kabinet nu over gaat tot deze stap. De slachtoffers van de Q-koortsepidemie ondervinden nog elke dag gevolgen van de ziekte, de tegemoetkoming is een duidelijk blijk van steun."
De ziekte brak in 2007 uit bij een geitenboerderij in Herpen. Het is nog altijd de grootste Q-koortsuitbraak ter wereld. Ruim 4200 mensen werden ziek en er vielen zeker 74 doden.