Drugs en alcohol: stapjeugd uit Deurne praat er maar mondjesmaat over

15 juli 2017 om 01:24 • Aangepast 20 november 2020 om 23:36
nl
Hoe zorg je dat jongeren gaan nadenken over hun alcohol- en drugsgebruik? In Deurne proberen ze het met een campagne. Op de Markt stonden vrijdagavond politie, GGD, Novadic-Kentron om met jongeren te praten. Maar of het werkt?
Profielfoto van Twan Spierts
Geschreven door
Twan Spierts

De Deurnese actie heet 'Fris de zomer in'. Maar veel fris hebben de jongeren die vrijdagavond in het Deurnese centrum rondlopen toch niet gedronken. De meesten staan al uren in de kroeg, om te vieren dat het zomervakantie is.

Wat is het probleem?
Wethouder Marnix Schlösser is een van de initiators van de campagne. Hij maakt zich grote zorgen over het toegenomen harddrugsgebruik in Deurne, vooral onder minderjarigen.

Maar de experts zien andere problemen. Wijkagent Luc Dirckx ervaart de meeste overlast van jongeren die alcohol gebruiken. En dat Deurnese jongeren massaal aan de cocaïne zitten, zoals de wethouder beweert, herkennen de verslavingsexperts van Novadic-Kentron ook niet.

Maar goed. Jongeren. Daar gaat het vrijdagavond dus over. Veel jeugd komt er niet af op de vrachtwagen. Zo af en toe komen wat jongeren een gratis flesje water halen, handig tussen de biertjes door. Bijna allemaal zijn ze boven de 18, want anders komen ze de Deurnese kroegen niet in.

Quiz: wat weet jij over drugs?
Maar toch, zo af en toe stapt een groepje al dan niet aangeschoten jongeren de vrachtwagen in. Daar krijgen ze een quizje van Novadic-Kentron voorgeschoteld. (Weet jij alle antwoorden? De goede antwoorden staan onderaan dit artikel.)

Wachten op privacy instellingen...


De meeste jongeren in de bus blijken behoorlijk 'braaf' op drugsgebied. Zo af en toe stellen ze een vraag. Over lachgas bijvoorbeeld. Is dat schadelijk?

Zaterdag staan politie, GGD en Novadic-Kentron er weer. Dan vooral gericht op winkelende ouders. Want ouders hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat kinderen jong aan alcohol of drugs beginnen.

Wachten op privacy instellingen...



Antwoorden: 1. Waar, 2. Cannabis, 3. EHBO inschakelen of 112 bellen, 4. Niet waar, 5. Niet waar, 6. Niet waar, 7. Niet waar.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.