Tuintegeltaks voor mensen die te weinig groen in hun tuin hebben
De bedenker van wat nu al de tuintegeltaks wordt genoemd, is de Aalburgse wethouder Pim Bouman. “Een hele hoop mensen zijn positief. Ik hoor positieve reacties van mensen die weleens te maken hebben gehad met wateroverlast. En ik hoor ook reacties van mensen van waar bemoei je je mee.”
Bouman heeft het plan gelanceerd in opmaat naar de fusie van de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Als die op 1 januari 2019 fuseren tot de gemeente Altena, moet er ook een nieuwe rioolbelasting worden ingevoerd.
Klinklare onzin
Fel tegenstander van de tuintegeltaks is Angelique de Bok uit Woudrichem. Haar voor- en achtertuin zijn helemaal dichtgelegd met tegels. “Dit is mijn terras, mijn tuin. Daar heeft de gemeente geen last van in mijn ogen. Ik vind het klinkklare onzin.”
De Bok heeft bij de aanleg van de tuin bewust gekozen voor bestrating. “Wij hebben hier voor gekozen omdat het heel erg makkelijk is en daarom zouden wij tuintegeltaks moeten gaan betalen. Nou sorry, nee.”
Controle via luchtfoto's
Als de tuintegeltaks doorgaat, zal de nieuwe gemeente Altena ook moeten weten wie een groene tuin heeft en wie zijn tuin heeft vol gegooid met beton. “Als je dat gaat controleren, dan kan dat bijna niet anders dan met luchtfoto’s. Je moet zorgen dat er dan een goed digitaal systeem draait, zodat we met één druk op de knop kunnen zien waar het groen of beton is. We mogen gewoon niet heel veel uren daar aan uit gaan geven.”
Dat er nauwelijks sprake is van een groene tuin bij het huidige gemeentehuis van Aalburg doet de wethouder af met de verklaring dat er ook geparkeerd moet worden en er soms evenementen plaatsvinden bij het gemeentehuis.