Gezin levert huissleutels in bij bank om restschuld: ‘Wij willen niets meer met ING te maken hebben'

20 juli 2017 om 16:49
nl
Na acht jaar heeft een Nuenense familie haar villa aan de Johan Frisostraat in Nuenen eindelijk verkocht. Althans, als het aan haar ligt. De ING-bank weigert namelijk de verkoop van het huis met een restschuld van 230.000 euro. Het gezin is boos en leverde daarom woensdag zijn huissleutel én bankpasjes in bij een kantoor van de bank in Den Haag.
Profielfoto van Frances Vermeeren
Geschreven door
Frances Vermeeren

“Het is een actie uit wanhoop”, vertelt Janet R. gefrustreerd. “We hebben eindelijk een koper gevonden en de bank zegt dat we het niet mógen verkopen. Kennelijk is de bank dus eigenaar van ons huis en daarom geven we de sleutels aan hen.”

De duivel
Doordat de koper het huis voor zeven ton wil overnemen, blijft een restschuld over. De bank wil dat het gezin dat aflost, maar dit zal voorlopig niet gebeuren. “De banken hebben de huizencrisis veroorzaakt. Wij zijn tien jaar geleden verleid om een hypotheek af te nemen. Maar je tekent een contract met de duivel.”

"We stoppen met betalen en ook al gaat het in eerste instantie ons aan: er zijn twee miljoen mensen van wie hun huis eveneens onder water staat. We hebben ons aangesloten bij de Stichting Restschuld Eerlijk Delen", vertelt de eigenaresse, die hoopt dat ze op deze manier sterker staat.

'Redelijk overleg mogelijk'
Volgens een woordvoerster van ING ligt het anders. "Mensen kunnen wel hun sleutel inleveren, maar als er een restschuld rust op een huis, dan blijven ze eigenaar van de woning. In ons land tenminste. Ik weet dat het in het buitenland anders ligt", zo reageert Andrea de Graaf van het bankconcern. Ze laat ook weten dat er van haar kant ruimte is voor 'redelijk overleg'. Volgens de bankwoordvoerster moeten er dan afspraken te maken zijn en wacht ING op een uitnodiging.

De bewoonster van het huis verwacht er niets van: "Dan wordt ons gevraagd een persoonlijke lening met negen procent rente te ondertekenen. De banken hebben deze situatie veroorzaakt en worden er op deze manier alleen maar rijker van."

'Bank moet opdraaien voor schade'
Sven Hulleman van de stichting Restschuld Eerlijk Delen staat het gezin bij. “Maar weinig mensen weten dat de huizencrisis allang was voorspeld”, zegt Hulleman. “De banken hebben in Nederland voor tweehonderd miljoen euro aan fraude gepleegd.” De bank moet volgens Hulleman zelf opdraaien voor de schade. 

De medewerkers bij het ING-kantoor hebben de sleutels overigens niet aangenomen. Ook was er volgens de Nuenense niemand die een gesprek met hen wilde voeren. Het gezin heeft de sleutel en de bankpasjes op de balie laten liggen. "We hebben er wel een foto van gemaakt en sturen we op naar de ING."

'Overal en nergens'
Het huis is volgens de vrouw des huizes leeg en veegschoon, klaar voor de nieuwe eigenaar. Het gezin met twee kinderen van 10 en 12 jaar logeert nu ‘overal en nergens’. “Daar dwingt de bank ons toe”, meent de familie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.