Video

Brabantse boeren vechten opnieuw mestregels aan: de een is hoopvoller dan de ander

26 juli 2017 om 13:55 • Aangepast 20 november 2020 om 23:21
nl
De ene boer blijft hoopvol, de ander is een stuk voorzichtiger na het kort geding woensdagochtend in Den Haag met als inzet de nieuwe mestregelgeving. Voor een gemiddeld melkveebedrijf betekenen de nieuwe regels voor 2017 dat er zo’n vijftig koeien naar het slachthuis moeten. De boeren eisten daarom dat de beperking van mestverwerking van tafel gaat.
Profielfoto van Jan de Vries / Sandra Kagie
Geschreven door
Jan de Vries / Sandra Kagie

Er is woensdag volgens de veelal Brabantse boeren die de zaak bijwoonden niet heel veel anders gezegd dan tijdens een eerder proefproces in mei. En toen kregen vijf boeren gelijk van de rechter. Voor deze vijf gelden de nieuwe mestregels niet, maar heel veel andere boeren hebben hetzelfde probleem. 

Een team van Linssen Advocaten uit Tilburg wilde daarom bereiken dat de regels voor alle 140 eisende melkveehouders ook buiten werking worden gesteld.

Wachten op privacy instellingen...

Op 9 augustus doet de rechtbank uitspraak in het kort geding. Een poging van de advocaten van de boeren en de staat om er woensdag onderling al uit te komen, mislukte. Het blijft voor de boeren dus afwachten.

Wachten op privacy instellingen...

Groepen vergelijkbaar?
Centraal in de zaak stond de vraag of de vijf boeren die eerder het proefproces wonnen, vergelijkbaar is met de groep van 140 die nu het kort geding aanspande.

De 140 boeren vinden dat ze hetzelfde behandeld moeten worden als hun collega’s uit de eerste ronde. Volgens de staat zijn echter niet alle bedrijven vergelijkbaar. En als de verandering worden stilgelegd dan betekent dit dat de fosfaat doelstellingen niet worden gehaald.

Belangstelling groot
De belangstelling voor de zaak woensdagochtend in Den Haag was groot. Een tweede zaal moest zelfs worden ingericht zodat belangstellenden daar de zaak via een scherm konden volgen.

Wachten op privacy instellingen...

    
Hoger beroep
Overigens is het Ministerie van Economische Zaken tegen de beslissing in het proefproces in beroep gegaan. Tim Wijgergans van Linssen Advocaten gaf voorafgaand aan de zaak aan dat toch nu een kort geding is aangespannen omdat de regels met spoed buiten werking gesteld moeten worden.

Veel boeren kunnen het zich volgens hem niet veroorloven om vee te moeten moeten ruimen, ze hebben het melkgeld nodig. 

LEES OOK: Op jacht naar fosfaatrechten of koeien wegdoen?

Fosfaatrechten
Boeren mogen in 2018 alleen melkvee houden als ze daarvoor voldoende fosfaatrechten hebben. Volgend jaar worden ze daar dus voor 8,3 procent op gekort. Als een boer meer koeien wil houden, moet hij de rechten van een ander overkopen.

Er zijn wel een paar uitzonderingen. Zo zijn bedrijven die voldoende grond hebben in verhouding tot het aantal dieren vrijgesteld van de korting.

Premie
De overheid probeerde eerder al melkveeboeren zo ver te krijgen te stoppen met hun bedrijf. Boeren die al hun melkvee afstootten, ontvingen een premie per koe. Hoe eerder je besloot om te stoppen, hoe hoger de premie. Deze regeling was zo populair dat het na een dag al voorbij was met de pret. Ruim vijfhonderd boeren meldden zich aan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.