Dames, heren of...? Brabantse gemeenten mogelijk genderneutraal

3 augustus 2017 om 16:55
nl
Diverse gemeenten in Brabant hebben maatregelen genomen om 'genderneutraler' te zijn, of overwegen dit. Dit blijkt uit een enquête van de NOS.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De gemeente Tilburg denkt na om aanspreekvormen van brieven of bij speeches aan te passen. "Het is op dit moment volop onderdeel van discussie in de maatschappij", verklaart een woordvoerder. "Ook waren enkele toiletten op de Tilburgse Kermis al neutraal." Dit was ook het geval op festival Munidal.

Ook Drimmelen en Vught denken erover na om bijvoorbeeld 'Geachte mevrouw/meneer' te vermijden bij brieven of speeches.

LEES OOK: COC Eindhoven heeft 'm als eerste: het genderneutrale toilet

Formulier
Zundert, Etten-Leur, Tilburg en Bladel geven aan de vraag naar iemands geslacht zoveel mogelijk te vermijden op overheidsformulieren. “Toch zit je als gemeente ook vast aan landelijke systemen, die je niet zomaar kunt aanpassen. Dan moet je alsnog naar iemands geslacht vragen”, vervolgt de Tilburgse woordvoerder. 

Toch zijn er ook gemeenten die helemaal niet over aanpassingen nadenken. Halderberge, Heusden, Meijerijstad, Oirschot, Oosterhout, Someren, Son en Breugel, Veldhoven, Woudrichem en Waalwijk gaven in de enquête aan hier niet mee bezig te zijn.

De gemeente Oss heeft sinds februari genderneutrale toiletten. Het COC in Eindhoven had in 2015 het eerste genderneutrale toilet van Nederland. 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!