'Het wordt nooit meer zoals het was', blijvende gevolgen voor bewoner geramd huis

11 augustus 2017 om 16:31
nl
De rechter in Den Bosch heeft vrijdag uitspraak gedaan in een zaak, die nodig was nadat een oplegger zonder rem een huis in Heeze heeft geramd. Twee betrokkenen hebben een taakstraf gekregen en dreigen hun rijbewijs kwijt te raken. De bewoner van het pand, Robert Groenewoud, zal er altijd littekens aan blijven overhouden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Groenewoud zat op 29 augustus 2015 voor de tv een boterham te eten, toen er plotseling een ruim 20.000 kilo wegende aanhanger zijn huis binnenreed.

Blijvende gevolgen
De man liep diverse breuken op aan zijn ruggenwervels. “Het heeft nogal wat consequenties voor mij gehad. De revalidatie kostte veel tijd en al ben ik redelijk hersteld: het wordt nooit meer zoals het ooit was. Ik kan geen extreme dingen meer doen, ben bijvoorbeeld veel eerder moe dan voorheen”, vertelt Groenewoud, wiens functioneren als raadslid voor de VVD eveneens tijdelijk heeft geleden onder het incident.

Gesprekken over letselschade
Hij moest verder zijn huis aan de Ginderover laten slopen, want het was te zwaar beschadigd. “Of de verzekering dat allemaal dekt? Nee hoor. Er lopen nog wel gesprekken tussen een letselschade-advocaat en de tegenpartij. Ik wacht die af voordat ik eventueel een schadevergoeding ga indienen”, vertelt Groenewoud.

Hij was twee weken geleden niet bij de behandeling en moest de uitspraak via Omroep Brabant vernemen. “Ik had er geen behoefte aan om bij die zitting te zijn. Ik wil alles het liefst achter me laten.”

Taakstraffen en mogelijk rijontzegging
De twee mannen die door de rechter zijn veroordeeld, zijn de eigenaar én de bestuurder van de combinatie waarmee de schade werd aangericht. Ze werden veroordeeld tot taakstraffen van tachtig uur. Ook kregen ze een voorwaardelijke rijontzegging van zes maanden.

Tijdens de rit brak een oog van een koppelpen af waardoor de aanhanger loskwam van de loader en de woning binnenreed. De rechtbank oordeelt dat zowel de bestuurder (55) als de 62-jarige directeur van het bedrijf waarvoor de bestuurder werkte, schuldig is aan het ongeval. Ze hadden namelijk allebei een wezenlijk aandeel in de reeks van gebeurtenissen.

Niet voorzien van remmen
Beide mannen wisten dat de aanhanger niet was voorzien van remmen. Bovendien had de directeur op de ochtend van het ongeval de originele koppelpen van de loader vervangen door een zelfgemaakt exemplaar. Hierdoor bestond er geen enkele waarborg meer dat de aanhangwagen veilig was gekoppeld aan de loader.

De bestuurder wist dit, maar hij maakte hiertegen geen bezwaar. De directeur gaf de bestuurder vervolgens opdracht naar Tilburg te rijden zonder dat de nieuwe koppeling was getest. De rechtbank veroordeelt de bestuurder daarom voor aanmerkelijk onvoorzichtig gedrag. De directeur gaf feitelijk leiding aan de gebeurtenissen en is daarom medeverantwoordelijk.

'Nooit gewild'
Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank ook mee dat de verdachten de gevolgen van het ongeval nooit gewild hebben en dat zij de ernst van het door hen aangedane leed inzien. Daarnaast is gebleken dat de mannen samen met het slachtoffer uit eten zijn gegaan en dat zij ook nu nog, bijna twee jaar na het incident, met elkaar op goede voet staan.

Omdat de mannen voor hun baan afhankelijk zijn van hun rijbewijs, legt de rechtbank de rijontzegging voorwaardelijk op.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.