Balkons kunnen nog steeds onveilig zijn, ondanks inspecties en maatregelen
Oomen reageert op het nieuwste incident: een paneel dat spontaan van een balkon van een appartement in Roosendaal naar beneden viel en op het dak van een winkelcentrum terechtkwam. Hij vindt overigens dat de gemeente en wooncorporatie Alleewonen een wijs besluit hebben genomen door bewoners te adviseren hun balkon voorlopig te mijden.
Jaren geleden eerste problemen
Jaren geleden deden zich de eerste problemen voor met dit soort balkons. Toen stortten negen balkons in Leeuwarden als een kaartenhuis in elkaar. Wonder boven wonder raakte niemand gewond. Er was wel veel schade en onrust.
VvE Belang en het Ministerie van Binnenlandse Zaken droegen de eigenaren van appartementencomplexen op hun balkons te laten inspecteren. Dit zou vóór 1 juli dit jaar achter de rug moeten zijn, inclusief eventuele maatregelen zoals het stutten van balkons. Volgens Oomen is dit goed gegaan en zijn waar nodig, ook in Brabant, verbeteringen aangebracht.
Overbelasting en roestvorming
Het gaat om balkons met een zogeheten uitkragende constructie, zonder steunbalken. Die complexen zijn tussen 1950 en begin jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd. In de loop der jaren kunnen bijvoorbeeld overbelasting of roestvorming leiden tot scheuren of vallende onderdelen.
Volgens Oomen zijn nog niet alle probleemgevallen opgelost. Bewoners lopen dus nog steeds risico’s. “De onderzoeken die zijn verricht, waren steekproefsgewijs. Bovendien weet een aantal appartementeigenaren, bedrijven, corporaties of particulieren, niet of hun complex wel onder een risiciogroep valt.”
“Mij verbaast het dat het iedere keer toch fout gaat. Anderzijds: het kost ook veel geld om alle balkons van alle kanten te inspecteren. Het gaat wel om enkele honderden complexen in ons land. Vandaar dat er steekproeven worden genomen. Dat is denk ik ook in Roosendaal het geval is geweest waardoor gebreken aan het licht komen bij balkons die niet zijn onderzocht.”
'Vrij kostbare operatie'
Ook financieel zit er een adder onder het gras, al zijn alle bewoners wel verplicht mee te betalen. “Het is echt een hele operatie. Het opknappen van zo’n balkon kost acht- tot twaalfduizend euro per appartement. Vrij kostbaar dus. Zo’n bedrag kunnen niet alle eigenaren zomaar opbrengen. Wij zijn voorstander van een betalingsregeling, maar daar wil het ministerie niet aan. Wel als het gaat om funderingsherstel”, aldus Oomen.
Balkonincidenten in onze provincie deden zich onder meer voor in Breda, Boxtel, Cuijk, Den Bosch, Eindhoven, Oss en Tilburg.