Mestbedrijf over vervuild water: ‘We wisten niet dat de impact zo groot zou zijn’
Waterschap Aa en Maas vond vorige week grote hoeveelheden ammonium in de riolering. Zoveel dat het waterzuiveringssysteem het niet aankon en er vervuild water de de Aa instroomde.
Het mestverwerkingsbedrijf bleek de oorzaak te zijn van de vervuiling. Volgens het waterschap had veel ellende voorkomen kunnen worden als het bedrijf meteen aan de bel had getrokken.
LEES OOK: Vervuild water in de Aa: Helmonds mestbedrijf is de oorzaak
Wel op tijd
Het bedrijf zegt juist tijdig aan de bel te hebben getrokken. “Kunstmeststoffen liggen bij ons opgeslagen en een silo heeft gelekt. Meteen na deze constatering is de riolering van het eigen terrein afgesloten zodat er geen meststoffen in het openbaar rioolstelsel terecht konden komen", zegt Aartssen.
"Deze lekkage is gemeld bij de omgevingsdienst, alleen is er toch in het riool gelekt. Het heeft meer gelekt dan gedacht”, is de uitleg van het bedrijf. Volgens Aartssen begon het bedrijf meteen met leegpompen en was het riool op zaterdagochtend al schoon.
De vervuiling had met name gevolgen voor boeren. De gemeente Helmond adviseerde het water uit de Aa niet te gebruiken als drinkwater voor dieren, voor beregening en recreatiedoeleinden. De provincie gaat op korte termijn onderzoek doen naar de oorzaak.
Reactie GroenLinks
Hagar Roijackers van GroenLinks in Provinciale Staten heeft meteen na de vervuiling door Den Ouden vragen gesteld aan het provinciebestuur. Ze is niet onder de indruk van de reactie van het bedrijf. "Als hier sprake was van één enkel incident, zou het niet zo veel aandacht krijgen van de politiek."
LEES OOK: Wat is ammonium en waarom je het niet in je drinkwater wilt
Volgens Roijackers is er meer aan de hand. Ze vindt dat het bedrijf een negatieve invloed heeft op de omgeving. "Het veroorzaakt veel stank. En als volksvertegenwoordiger krijg ik veel signalen van inwoners van Helmond die zich zorgen maken. Ze vragen zich af of de vergunning van het bedrijf wel helemaal in orde is."
Dode vissen
Roijackers vindt dat er te veel mis gaat met mestverwerkers. "Er zijn te veel incidenten. Ik heb zelf jarenlang gewerkt in de petrochemische industrie. 24-uurs controles waren daar heel normaal. Een grootschalige mestverwerker als Den Ouden is geen agrarisch bedrijf, daar komt ook chemie bij kijken. Dus daar moet je strakker en alerter mee omgaan."