Man opgepakt voor lekken uit burgemeestersprocedure Den Bosch
De verdachte is lid van de vertrouwenscommissie. Hij zit vast in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De man wordt dinsdag verhoord.
Waardering
De Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft waardering voor het onderzoek dat het Openbaar Ministerie en de Rijksrecherche hebben ingesteld, zo meldt een woordvoerder.
Van de Donk heeft verder kennis genomen van de aanhouding van een raadslid van de gemeente Den Bosch, maar hij wil geen commentaar geven. Eerder zei Rombouts in het Brabants Dagblad zich zorgen te maken over de zaak, die slecht zou zijn voor het imago van de politiek.
Gevoelige informatie gelekt
Vanuit de vertrouwenscommissie is gevoelige informatie gelekt over benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester. Jack Mikkers wordt de nieuwe burgervader, maar hij was niet de eerste keus. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad zou liever Jan Hamming hebben gewild.
Hamming koos echter voor Zaanstad. Daarom kwam Mikkers, nummer twee op de lijst, in beeld.
Onderzoek
De Rijksrecherche begon halverwege juli een onderzoek naar het lekken in de benoemingsprocedure. Commissaris Wim van de Donk deed aangifte van een mogelijk lek.
Bestuurskundige Julien van Ostaaijen vertelde eerder dat het lekken uit de benoemingsprocedure gevolgen kan hebben voor de sollicitanten. Zij zouden niet meer willen solliciteren omdat hun naam op straat kan komen te liggen.
Volgens Van Ostaaijen is deze arrestatie 'een duidelijk signaal dat lekken niet wordt geaccepteerd'.
Zeer uitzonderlijk
Het is hoogst uitzonderlijk dat iemand wordt opgepakt voor het lekker van gevoelige informatie. Er staat een maximale celstraf van één jaar op. In 2005 moest de burgemeester van Urk een boete van 500 euro betalen wegens lekken.