Miljoenen beschikbaar voor varkensboeren die willen stoppen
De helft van dat geld is bedoeld voor Zuid-Nederland en de kans is groot dat het vooral in Brabant zal worden uitgekeerd.
Zonder perspectief
Het fonds moet er voor zorgen dat bedrijven stoppen als ze door hun ligging geen perspectief hebben om uit te breiden. Het fonds koopt de varkens en de varkensrechten op. Hierdoor kunnen de stallen niet meer worden gebruikt.
De opgekochte varkensrechten worden volgend jaar doorverkocht aan andere boerenbedrijven, die niet dicht bij woonwijken staan en wel nog kunnen uitbreiden.
Makkelijker om te stoppen
In Brabant heeft de provincie eerder ook al een beleid ingezet om oude stallen te vervangen door milieuvriendelijke nieuwe stallen. In onze provincie mogen boren alleen nog uitbreiden als er elders oude stallen worden afgebroken.
Hoewel de regelingen niet helemaal dezelfde zijn is het doel wel hetzelfde zegt Paul Janssen, directeur van de organisatie die het fonds beheert. “Onze regeling maakt het makkelijker voor boeren om te stoppen.”
Lost niet alles op
Boerenorganisatie ZLTO is blij met de regeling. Wel denken ze dat het niet alle problemen zal oplossen. met het geld in het fonds kunnen hooguit enkele tientallen bedrijven geholpen worden bij het stoppen.
Tot eind oktober kunnen varkensboeren zich aanmelden voor de regeling. Pas daarna wordt bepaald welke boeren een stopperspremie gaan krijgen. Boeren die het meeste stankoverlast veroorzaken krijgen daarbij voorrang. Het fonds is een proef, als het succesvol is wordt gekeken of het een vervolg krijgt.